Комбуча Блог

Алкохолни нива на комбуча

Както вече знаете, комбуча е натурално ферментирала напитка. При процеса на ферментация SCOBY гъбата консумира захарта и произвежда остатъчни количества алкохол. Колко точно са те и дали могат да предизвикат странични ефекти? Отговаряме днес.

Като цяло, няма повод за притеснение, че ще се напиете с една бутилка комбуча. Бутилираната версия би трябвало ясно да обозначава процентното съдържание на алкохол на опаковката и то обикновено не превишава 2%.

Ако приготвяте комбуча у дома, алкохолните нива зависят от качеството на гъбата и времето, за което я оставите да ферментира. Отново, те рядко превишават 2%.

Рискови групи

Този процент алкохолно съдържание е нищожен и няма да доведе до нежелани ефекти. Все пак, има рискови групи, които трябва да подхождат с внимание. Това са например, бременните. Въпреки множеството ползи от консумацията на комбуча, бременни и кърмачки не трябва да превишават препоръчителна дневна доза от 330 мл комбуча на ден. Тъй като организмът на жената е много чувствителен в този период, е добре да внимавате с по-големи количества от напитката и като цяло да сте осъзнати за ферментиралите храни, които консумирате. Пълното изключване на комбуча от менюто не е необходимо. Няма изследвания, че в малки дози напитката има негативни ефекти върху майката или бебето.

Малките деца също спадат към т.нар рискова група. Комбуча е изключително полезна за детския организъм, заради високите си пробиотични нива и като цяло детето ще трябва да изпие поне 2 литра от течността, за да усети алкохолния й ефект. Въпреки това, наблюдавайте децата и реакциите им при първия прием на комбуча.

Комбуча, вместо чаша вино или бира

Възрастните нямат повод за притеснение. Ще са ви необходими минимум 3 литра комбуча, за да започнете да усещате ефекта от алкохола в нея. В този смисъл, е трудно да се каже дали можете да предозирате с напитката. Ако изпиете твърде голямо количество наведнъж, може да има неприятни усещания, но в рамките на един ден няколко бутилки са напълно приемливи.

Някои експерти обаче съветват да замените вечерната чаша вино или бира с комбуча. Ако искате да редуцирате количеството алкохол, което пиете, това е чудесна стратегия. Заради ниските си алкохолни нива, комбуча има съвсем лек успокояващ ефект върху нервната система. За сметка на виното или бирата, тя няма странични ефекти. Дори напротив, ще подобри цялостното ви здраве и ще дари на организма ви високи нива пробиотици и антиоксиданти.


ПОСЛЕДВАЙТЕ НИ