Комбуча Блог

Антиоксиданти и оксидативен стрес – всичко, което трябва да знаете

В съвремието ни често се говори за антиоксидантите и ползите от тях. Тези мистериозни вещества се споменават дори в рекламите за козметични средства. Те са отговорни за високия имунитет, доброто здраве, намаляването на бръчките и още много други. Дали наистина е така? Какво в действителност са антиоксидантите и как фунцкиронират – разглеждаме в днешната стаитя.

За да разберем дейността на антиоксидантите, трябва първо да поговорим за свободните радикали и оксидативния стрес. При нормални условия, когато тялото е здраво, то изпълнява множество функции едновременно – храносмила, произвежда нови клетки, дупликира ДНК, заздравява рани, бори се с инфекции и още много други. Във всички тези процеси има молекулярно взаимодействие от различен характер, което произвежда остатъчен продукт. Този процес наподобява приготвянето на ястие у дома. Накрая имаме чудесна вечеря, но и боклук, който трябва да бъде изхвърлен (обелки, неядливи части, празни опаковки и други).

Един от тези отпадъчни продукти, който тялото произвежда са т.нар свободни радикали. По-голямата част от тях спадат към категорията реактивни оксидативни видове. Това са оксидативни молекули с твърде много електрони, прикрепени към тях, които се движат свободни и безцелно из тялото. Натрупването им може да създаде определени здравословни проблеми за организма.

Тези молекули са изключително нестабилни и се опитват да „разтоварят“ излишните си електрони при всяка възможност, за да се стабилизират. Това „разтоварване“ се случва най-често върху други молекули, които от своя страна стават нестабилни. Така се започва верижна реакция, при която свободните радикали си взаимодействат с всяка молекула, която срещнат по пътя си. Тези срещи променят функцията, вида и поведението на засегнатите молекули. Ако свободните радикали не се контролират, тялото достига до състояние, което познаваме като оксидативен стрес.

Той, от своя страна, е отговорен за редица здравословни проблеми – от незначителни възпаления до сърдечносъдови затруднения и дори рак. За щастие, всеки здрав организъм има механизъм да се справя със свободните радикали. И този механизъм включва използването на антиоксиданти, които тялото само произвежда.

На пръв поглед изглежда, че в системата няма проблем и нямаме нужда да приемаме допълнителни антиоксиданти. Съвременният ни начин на живот обаче, ни излага на твърде много замърсители от външната среда, които естествено увеличават нивата на свободни радикали в организма. Докато тялото се опитва да се справи с щетите, нанесени от тях, то произвежда повече от тези отпадъчни съединения и невинаги може да синтезира адекватни нива на антиоксиданти. Така попадаме в един омагьосан кръг.

От него има изход и той е антиоксиданти, които приемаме през храна и хранителни добавки. Най-ценни за организма са натуралните антиоксиданти – флавоноиди и полифеноли, които се срещат в разнообразни плодове и зеленчуци. Смята се, че именно заради тези вещества хората, които консумират много свежи плодове и зеленчуци са по-здрави.

Какво е мястото на комбуча в борбата със свободните радикали?

Известно е, че напитката се произвежда от зелен или черен чай, които сами по себе си са богати на полифеноли. Тези антиоксиданти се запазват в крайния продукт, дори след процеса на ферментация. Това означава, че освен на пробиотици, естествени киселини и витамини, комбуча е богата и на антиоксиданти. Ето защо в древен Китай са я наричали „елексир на безсмъртието“. Днес учените са доказали, че като част от здравословен режим на хранене, напитката подобрява цялостното здраве на организма, като редуцира нивата на свободни радикали и така понижава риска от оксидативен стрес.


ПОСЛЕДВАЙТЕ НИ