Комбуча Блог

Веган кожа – защо да НЕ изхвърляте комбуча гъбата

В блога ни често сме коментирали важността на SCOBY гъбата за ферментационния процес на чая. Именно тя е живият елемент, който трансфомира захарта в полезни вещества и прави комбуча напитката толкова полезна и специална. Оказва се обаче, че с това приложенията на SCOBY гъбата не се изчерпват.

Множество любители на домашна комбуча експериментират и успешно получават т.нар „веган кожа“ от SCOBY гъби. Крайният продукт е много щадящ за околната среда и особено подходящ за всички хора, които не искат да носят или използват животинска кожа в ежедневието си. Ето как един опитен експериментатор обяснява процеса на получаване на „веган кожата“.

Първата стъпка е да направите комбучата. Използвайте рецепта, която работи за вас. В блога ни можете да намерите описание на процеса, както и множество рецепти за подслаждане на готовия чай. Разликата при този вариант е, че ще започнем процеса на ферментация БЕЗ готова гъба.

Просто сложете желаното количество вода, чай и захар. На 3.5 литра течност са достатъчни 2 пакетчета чай (черен или зелен) и 1 ч.ч. бяла захар. Използвайте преварена вода за най-добри резултати.

Традиционно комбуча ферментира в голям буркан или стъклен съд, който може да се затвори. В случая обаче не ни интересува само получената напитка, но и състоянието на гъбата. Ето защо по-добрият вариант е да оставим чая да ферментира в голям правоъгълен съд, в който гъбата да расте. Голяма кутия или метален съд за професионално готварство са добри варианти.

SCOBY гъбата има нужда от кислород, за да оцелее. За това е важно да не пълните съда до горе със стартов чай. Оставете поне 3-4 пръста свободно пространство. Ако използвате дълбока кутия, може и повече. По същата причина съдът не трябва да се затваря плътно, но все пак трябва да бъде покрит, за да не попадат замърсители в него. Можете да използвате голяма марля или леко повдигнат капак, който да е фиксиран на няколко сантиметра над съда.

След като сме подготвили съда с желаното количество течност, трябва да налеем готова комбуча, която да започне процеса на ферментация. Това може да е домашно приготвена напитка, или готовият вариант, който купувате от магазина. За 3.5 л вода 500 мл готова комбуча са напълно достатъчни. С времето в чая ще започне да се образува SCOBY гъба. Тук идва съществената част от процеса.

Ще забележите формирането на гъбата едва след няколко дни, но е важно да й дадете време. Колкото повече престоява в чая, толкова по-плътна ще става тя. На няколко дни проверявайте дебелината й до получаване на желания от вас резултат. За да се получи добър краен продукт, гъбата трябва да е с дебелина минимум 2 см, което отнема средно 3 седмици. Докато се оформя гъбата, тя ще „пие“ част от чая, така че може да се наложи да доливате още. Важно е той да е със стайна температура и никога горещ.

След инкубационния период, можете да извадите гъбата. Бъдете внимателни, защото е много хлъзгава. Обработката на веган кожата започва с изсушаване на SCOBY. Можете да оформите 2 прости дървени рамки, между които да сложите гъбата като в сандвич. Уверете се, че е добре закрепена и я оставете да съхне. Най-добрият вариант е директната слънчева светлина. Ако такава не е налична, може да използвате вентилатор. Имайте предвид, че колкото повече изсъхва гъбата, толкова повече изтънява.

Когато е напълно изсъхнала, изглежда като пергамент и губи голяма част от еластичността си. Следва третирането на материала, което ще му придаде гъвкавостта и еластичността на кожа. Различните експериментатори използват различни видове мазнина за целта. Най-ефективна се оказва комбинацията между кокосово масло, минерално масло и пчелен восък. Минералното масло и восъкът се използват за третирането на дърво и от тях ще ви е необходимо много малко количество (¼ от цялата смес). Всички масла се разтопяват на водна баня, наливат се в спрей бутилка и се впръскват в сухата гъба.

Процедурата се повтаря няолко дни, докато SCOBY добие желаната еластичност. След това гъбата се вади от рамката и с хартиена кърпа се попива излишната мазнина.

Полученият материал е лесен за сгъване, изрязване, зашиване и всичко друго, което може да се прави с текстилно обработена кожа. Имайте предвид, че е сравнително прозрачен, но за сметка на това може да бъде естествено оцветяван и третиран.

Експериментите с веган SCOBY кожа продължават и тепърва предстои да разберем каква текстура може да се получи от този материал и за какво може да се използва. Въпреки че процесът на получаване изглежда трудоемък, ние от екипа на Комбуча Лайф се надяваме той да бъде продуктивен и скоро да видим на пазара продукти, направени изцяло от веган кожа.


ПОСЛЕДВАЙТЕ НИ