Комбуча Блог

Вторична ферментация и съхранение на Комбуча

Ще бъдем напълно честни с вас: абсолютно всеки може да подготви условията за ферментация на Комбуча и да я съхранява правилно! Толкова е лесно, че не можете да си представите. Всеки, който има достъп до Комбуча и подходящ съд за съхранение може да го направи. Ние само ще ви дадем няколко важни съвета, които ще ви помогнат да се възползвате максимално от този процес.

Условия за газиране и вторична ферментация

Предварително трябва да си подсигурите свежа гъба Комбуча от доверен продавач. Възможно е гъбите, които някой някъде подарява или продава да не са въобще гъби Комбуча. Освен това, не се знае как е била съхранявана тази гъба преди да стигне до вас, а още по-лошо – не знаете дали не е била използвана.

Гъбката се наслаждава особено много на бяла захар, така че ще ви трябват количества от нея. И зелен чай, разбира се, макар че може и черен. Според изследвания, Комбуча гъбата харесва повече зеления чай и в него се чувства по-добре.

Понеже тук ще говорим за вторична ферментация, ако все още не сте правили първоначална ферментация може да проверите нашия Наръчник: Комбуча за начинаещи. Там ще намерите подробни указания за това как да си направите първия чай от Комбуча.

Когато планирате да правите вторична ферментация на Комбуча трябва да имате предвид, че процесът действително започва най-малко една седмица по-рано, когато приготвяте първата партида обикновен чай Комбуча.

Можете да приготвите овкусена или неовкусена напитка. Трябва да използвате голям стъклен буркан, който се затваря плътно. Не трябва да се пропуска въздух, защото при вторична ферментация целта е да се повиши степента на газиране и за това е нужно да имате плътно затварящ се съд с вместимост около 2 л. Не забравяйте да сложите и гъбата!

Трябва да съхранявате чая в рамките на около 7 дни, тъй като това е установеният най-добър период за ферментиране. Препоръчително е на всеки два дни да отваряте съда за 5 секунди, след което веднага да го затваряте отново.

Ако решите да слагате плодове или някакви подправки или билки, просто ги добавете към чая. Много важно условие, както неведнъж отбелязваме, е да осигурите достатъчно захар, иначе ферментационните процеси няма да се задействат.

Ако искате да е допълнително по-газирана напитката, след третия ден добавете още малко захар и отново затворете и оставете съда. Скрийте го на тъмно място далеч от слънчева светлина.

Само няколко идеи за овкусяване на чая – джинджър, манго, папая, плодов чай – всички те са подходящи за освежаване на сладко-киселата Комбуча.

Ще ви подскажем още, че колкото повече време оставите да ферментира, толкова по-кисел ще бъде вкусът. Така че ако искате да запазите сладката ѝ страна, не оставяйте за повече от 10 дни да ферментира.

Бутилиране и съхранение на Комбуча

След като заветните дни изтекат може да пристъпите към окончателното бутилиране и прибиран на напитката. Когато избирате бутилки, за да съхранявате комбучата си, трябва да намерите такива, които са направени от стъкло и имат пластмасов капак.

За да стопирате ферментацията поставете съдовете с чай в хладилника. Между другото, охладеният чай е също толкова вкусен, колкото и неохладеният. Особено сега, по време на летния сезон, такъв пробиотичен коктейл ще ви дойде супер освежаващо и зареждащо! И ще имате такъв само на една ръка разстояние.

Бутилирането става също толкова лесно като всичко досега. С помощта на филтър или фуния изливате напитката в шишенцата си, за да отстраните евентуални парчета от гъбата. Не допълвайте до горе, а оставете място поне 2-3 см от гърлото.

Времето, което ще отнеме до крайна газировка на напитката и овкусяване с добавените аромати зависи от множество фактори, включително температура, захар, уплътнение върху бутилката и настроение на гъбата.

Ако пък ви мързи или нямате време да си приготвяте чай у дома, винаги може да си поръчате вкусна Комбуча Лайф от нашия сайт. Ще откриете неподозирани вкусове – арония, роза, мента, дори канела.

Освен че е екзотична, направената у дома Комбуча ще ви бъде и по-близко до сърцето. Вижте какви здравни ползи ще ви донесе консумацията на пробиотичната напитка, както и  как да си направите Комбуча Смути.


ПОСЛЕДВАЙТЕ НИ