Комбуча Блог

Грижа за SCOBY гъбата

Тези от вас, които вече имат опит с домашната ферментация знаят, че при приготвянето на първа партида комбуча, върху старата SCOBY гъба е израснала нова. Ето защо е ценно да имате съд, в който да съхранявате всички гъби, в случай, че нещо не се получи при дадена ферментация и трябва да изхвърлите някоя. Това дългогодишните комбуча фенове наричат…

SCOBY хотел

Накратко, SCOBY хотел е съдът, в който държите всички налични гъби, които не използвате в момента. Ценното на това „съоражение“ е от една страна, че пази всички неизползвани, свежи гъби и от друга – че е пълно с готова комбуча, която можете да използвате, за да започнете нова ферментация.

Както знаем, за да направим комбуча, освен захар, гъба и чай, ни е необходима вече готова комбуча, която да даде тласък на самата ферментация. SCOBY хотелът предоставя именно такава. Това е може би най=мощната стартова течност – богата на естествена мая, пробиотици и висококиселинна. Всичко това ще подпомогне регулирането на pH нивата на новата партида и ще редуцира риска от мухъл.

Как да направим SCOBY хотел

Необходим ви е голям стъклен съд (буркан). Напълнете го с комбуча и добавете всички гъби, които не използвате в момента за ферментация. Покрийте с чиста памучна кърпа и затегнете към гърлото с ластик. Съхранявайте на тъмно, проветриво място, което няма достъп до пряка слънчева светлина.

Как да подхранваме SCOBY хотела

За да са здрави и използваеми гъбите, те имат нужда да бъдат подхранвани. Единият вариант за това е сладък чай (2 ч.ч. черен чай + 2 с.л. захар). Ако сте избрали да подхранвате с чай, се уверете, че температурата му е стайна преди да го излеете в съда.

Другият вариант е да използвате комбуча от завършената ферментация. Около 2 ч.ч. са достатъчни. Изборът е ваш и зависи колко често имате нови партиди комбуча. При втория вариант е важно да използвате неподсладена, свежа комбуча. Овкусителите не се отразяват добре на гъбите, независимо дали са натурални.

Как да се уверите, че гъбите са добре

SCOBY хотелът има срок на годност между 6 месеца и 1 година в зависимост от средната температура и влажността на въздуха. Ако гъбите са покрити с течност, запазили са естествения си цвят и не са променили формата си, значи са здрави. При наличие на почерняване и свиване, говорим за „болна“ гъба, която може да зарази всички останали.

Малки кафеви петна по гъбите са нормални. Това е маята, която ще подхранва процеса на ферментация.

Понякога новата гъба е залепнала за гъбата-майка. Това е нормално и не бива да ви притеснява. Ако искате да ги разделите, можете да го направите с ръце или с ножица. Дупки по гъбите няма да доведат до промени в процеса на ферментация.

Колко ферментации могат да се направят с една гъба

Отговорът варирa. Обикновено една гъба се износва за 5 до 10 ферментации. Добър знак, че гъбата вече не е годна е твърде тъмният й цвят и омекването й.

Като цяло, ако гъбите са:

  • Плътни и леко твърди на допир;

  • Кафеникави на цвят;

  • Добре хидратирани (покрити с течност в SCOBY хотела);

  • Здрави – по тях няма мухъл;

можете да ги използвате за направата на домашна комбуча. Приятни и успешни експерименти


ПОСЛЕДВАЙТЕ НИ