Комбуча Блог

Джун – ферментиралата напитка от мед и зелен чай

Днес ви разкриваме тайната на една ферментирала напитка, която съвсем не е толкова популярна, колкото комбуча, но споделя много от нейните качества. Нарича се джун и се прави от зелен чай и мед. Този чай е познат като „шампанското сред комбуча културите“. Вкусът му е деликатен, а цветът – нежен и светъл. Като качества обаче, джун не отстъпва по нищо на познатата ни жива напитка.

Митове и легенди

Историята на джун е хилядолетна и обвита в мистерия. Не се знае от къде точно произлиза напитката, макар че има множество догадки. Най-разпространената теория е, че джун се е приготвял от монаси и духовни аскети в Хималаите, като елексир на младостта и дълголетието. Като се има предвид, богатството на пробиотични щамове в напитката, древните мъдреци съвсем не са били далеч от истината.

Според легендата рецептата за приготвянето на джун е било тайнство и посвещение, което най-отдадените ученици са получавали. Факт е, че днешните жители на Химайалите (от Индия, Тибет и Непал) нямат представа какво е джун, което оставя въпроса за произхода на напитката отворен.

В съвремието ни все повече хора са склонни да вярват, че джун е модерна вариация на комбуча, създадена от хора, които не са искали да използват захар за процеса на ферментация.

Комбуча и джун – прилики и разлики

Разликите между комбуча и джун започват още от процеса на ферментация. Както знаете, комбуча може да се приготвя с черен или зелен чай и за храна на SCOBY гъбата се препоръчва захар. Джун винаги се приготвя със зелен чай и мед. Това води до някои съществени разлики във вида, вкуса и качествата на двете напитки.

Джун е много по-светъл на цвят, по-деликатен на вкус и съвсем не толкова кисел. Освен това, самата ферментация на тази напитка отнема значително по-малко време. За сметка на това, самата култура не е толкова стабилна и има нужда от по-ниски температури, за да оцелее.

Като качества и действия, крайният продукт и на двата ферментационни процеса е сходен. Джун и комбуча са богати на пробиотични щамове, антиоксиданти и различни витамини и минерали. Основната разлика при джун идва от използването на зелен чай. Как влияе той, можете да разберете тук.

Как се прави джун

Рецептата е много сходна с тази за направата на комбуча. Кипваме 8 ч.ч. вода и добавяме към тях 2 пакетчета зелен чай. След като чаят е готов (около 10 мин), оставяме да се охлади и добавяме ½ ч.ч. суров мед. Заливаме джун културата с течността + ½ ч.ч. готов джун и оставяме да ферментира.

За съжаление, към момента в България не са налични джун култури. За сметка на това, такива могат да се закупят онлайн. Ако решите да експериментирате с този лек, вкусен ферментирал чай, ще се радваме да споделите обратна връзка.


ПОСЛЕДВАЙТЕ НИ