Комбуча Блог

Домашна комбуча – бутилиране стъпка по стъпка

След като в предишната ни статия ви споделихме основните критерии за готова ферментация, днес ще разгледаме самия процес на бутилиране.

Бутилирането се нарича втора ферментация, защото процесите на трансформиране на захарта във въглероден диоксид продължават в шишето. Освен това, именно тук се запазва газировката, за да се наслаждавате на свежа, жива напитка с всяка глътка. Ето защо е важно да знаете кога и как да започнете прехвърлянето в индивидуални бутилки.

Бутилиране на комбуча стъпка по стъпка

Процесът на бутилиране, който сме описали тук включва допълнително овкусяване с плодове. Ако предпочитате комбучата си натурална, пропуснете първите 2 стъпки.

1. Изчислете какво количество плодове ще ви трябват. За всяка бутилка от 500 мл е необходима около 1/3 ч.ч. плодово пюре.

2. Сложете желаното количество плодово пюре във всяка бутилка.

3. Извадете SCOBY гъбата от основния съд и отлейте около 2 ч.ч. от напитката (които ще използвате за следващата ферментация).

4. Разбъркайте добре комбучата в основния съд преди да я отлеете в индивидуалните бутилки. Тази стъпка е изключително важна. При бъркането разпределяте газираните балончета равномерно в цялата течност.

5. Прелейте комбучата в бутилките, като оставяте 4-5 см, за да може напитката да диша. За целта е най-добре да използвате фуния.

6. Внимателно подсушете гърлото на всяко шише. Уверете се, че капачките също са сухи.

7. Затворете и оставете комбучата да ферментира още 2-3 дни на стайна температура. Най-добре е да съхранявате бутилките на тъмно място (в шкаф, например). Бъдете подготвени, че някоя от бутилките може да гръмне (ако газировката в нея е твърде висока).

8. След като втората ферментация приключи, преместете бутилките в хладилник. Оставете ги да се охладят за около 24 ч. Комбучата ви е готова за консумация. Охлаждането е много важно. Ако оставите шишетата на стайна температура, ферментацията ще продължи. Изстудяването прекъсва този процес.

Комбучата не е достатъчно газирана?

В някои случаи крайната напитка няма желаната газировка. Този проблем се решава лесно – просто върнете шишетата на стайна температура за още 1. След това отново охладете и проверете дали са достатъчно газирани за вкуса ви.

 

Желаем ви успешна ферментация.


ПОСЛЕДВАЙТЕ НИ