Комбуча Блог

Домашна комбуча – кога е готова

Ако сте решили да експериментирате с домашна комбуча, един от най-важните въпроси е кога реално напитката е готова за бутилиране. Повечето хора с дългогодишен опит в областта няма да ви дадат конкретен отговор, а ще ви посъветват да опитвате комбучата редовно и да спрете ферментацията, когато сте доволни от вкуса. Това обаче може да е объркващо за тези от нас, които приготвят комбуча за първи път. Ето защо подбрахме за вас няколко критерия, които ще ви ориентират кога да преминете към бутилиране.

Признаци, че ферментацията е пълна

1. Напитката има леко кисел вкус, който обаче не е като на оцет.

2. Напитката има добър баланс между сладост и киселинност. Ако е твърде сладка, оставете комбучата да ферментира още няколко дни. Имайте предвид, че процесът на ферментация продължава в бутилката. Можете да започнете бутилирането, ако комбучата е една идея по-сладка от вашите предпочитания. Допълнителната захар ще бъде „изядена“ в бутилката. Важно е също дали ще добавяте вкус към напитката и какъв. Ако решите да овкусявате с плод, част от неговата сладост също ще се трансформира във въглероден диоксид в шишето.

3. Теоретично след 5 дни в съда за ферментация напитката вече ще е богата на пробиотици и ще е годна за пиене. Някои хора предпочитата да я консумират така.

Кога и как да опитвате комбучата

За процеса на ферментация е важно да не отваряме съда твърде често, особено през първите 5 дни. Така SCOBY гъбата може да се храни спокойно. През това време напитката ще е тъврде сладка. Опитайте да устоите на изкушението и дайте на комбучата време да стигне до вкус желаните вкус и газировка.

Самото опитване става с чиста сламка или лъжица и след петия ден можете да го правите ежедневно.

Как да използвате pH показателя

Можете да използвате pH ленти, за да следите за точната киселинност на напитката. Имайте предвид обаче, че този индикатор не може да ви каже дали напитката е достатъчно газирана и дали ще ви допада на вкус. Ето защо опитването е важно.

Както често сме споделяли в блога, комбуча е жива напитка и приготвянето й в домашни условия е процес, който зависи от множество фактори. Експериментирайте и се доверявайте на небцето си. В крайна сметка, идеята е да получите комбуча, която отговаря на вашите предпочитания.


ПОСЛЕДВАЙТЕ НИ