Комбуча Блог

Домашна комбуча – ферментацията през различните сезони

Тези от вас, които имат известен опит с домашното приготвяне на комбуча, вероятно са забелязали, че през различните сезони ферментацията варира. Това се дължи на редица фактори, като топлина и влажност на въздуха, слънчево греене и други. Днес ще разгледаме по-подробно какво можете да очаквате от ферментационния период през различните сезони.

Есен и зима

Най-просто казано, колкото по-студено е времето, толкова по-бавно се случва ферментацията. Следователно, през по-студените месеци, можете да оставите напитката да ферментира по-дълго. Това се случва, защото при ниски температури, живите вещества преминават в режим „сън“. Вероятността да загинат е много малка и би се случила при екстремни минусови температури, но като цяло колкото по-студено е в помещението, толкова по-“сънливи“ стават бактериите. В следствие на това окисляването се случва по-бавно.

Друг ефект, който се наблюдава през студената част на годината е липсата на нова SCOBY гъба. Традиционно при ферментацията около гъбата би трябвало да се образува нова такава – бебе. Ако времето е твърде студено обаче, е възможно втора SCOBY изобщо да няма или пък тя да е твърде тънка.

Последният проблем, с който вероятно ще се сблъскате през зимата е мухъл. Ако температурите паднат и SCOBY гъбата премине в латентност, е вероятно по нея да започне да се образува мухъл. Решението е да добавите повече стартов чай в началото на ферментацията. По този начин гарантирате, че гъбата ви ще има достатъчно полезни бактерии и микроелементи, от които да черпи в случай, че й стане твърде студено.

Пролет и лято

През лятото ферментацията ще се случва значително по-бъро. Ако в помещението стане твърде топло, имайте предвид, че ще трябва да опитвате напитката по-често. По този начин си гарантирате, че накрая ще получите комбуча, а не оцет. В случай, че сте изпуснали момента и крайният резултат е твърде кисел за вкуса ви, можете да предприемете следните стъпки:

  1. Разредете напитката с подсладен зелен/черен чай.
  2. Добавете повече плодове при процеса на овкусяване.

За оптимални резултати и консистентен вкус през всички сезони, експертите препоръчват да си водите комбуча дневник. В него можете да записвате колко време е отнела всяка ферментация и да наблюдавате как времето варира през различните сезони. Оптимална температура за домашно приготвяне на комбуча е между 18 и 30 градуса. Както виждате, това е доста широк диапазон и всичко зависи изцяло от личните ви вкусови предпочитания, температурните разлики в дома ви и съставките, които използвате.

Стартов пакет за първата ви комбуча ферментация можете да закупите от нашия уебсайт. Ако искате да се насладите на комбуча, без да преминавате през процеса на приготвянето й, просто изберете една от готовите ни опции с различни аромати за всеки сезон и вкус.


ПОСЛЕДВАЙТЕ НИ