Комбуча Блог

Д-р Райна Стоянова за Комбуча

d-r-raina-stoyanova
Още има хора, които не са чували тази дума Комбуча… която въпреки екзотичното и иновативното си звучене, е известна още от Древността.

Комбучата, всъщност е напитка – ферментирал чай, в приготвянето на който е използвана гъбата комбуча. Оказва се, че е познат от векове в различни части на света, като произхожда от земите на Китай, Корея и Япония. От там започва неговото разпространение към Русия през Монголия и Сибир и от няколко години добива своята популярност в Европа, а в частност и у нас.Късното пристигане на чудодейната напитка по нашите ширини, се дължи на неговата по-сложна технология на приготвяне. Препредаването на различните рецепти върви в комплект с предаването „от ръка в ръка” на гъбата „Комбуча”, необходима за приготвянето на чаената квас.Все повече и повече са проучванията, правени с магичната гъба. Руски, японски и немски учени са документирали множество данни за благоприятните и ефекти върху човешкото здраве. Някои от авторите дори смятат, че регулярната консумация на Комбуча има оздравяващи тялото ефекти и неслучайно причисляват гъбата към т. нар функционални храни, известни още като супер- храни. Чаят комбуча има пречистващо, детоксифициращо и регулиращо жизнените функции на организма действие.Въпреки че се нарича гъба, комбучата всъщност е плесен, една симбиотична култура между уникално количество микроорганизми: Acetobacter, Brettanomices bruxellensis, Candida stellata, Schizosaccharomyces pombe, Torulaspora delbrueckii, Zugosaccharomyces bailii. Името „чаена гъба“ се дължи именно на уникалното свойство на бактериите да синтезират целулозна мрежа, наподобяваща повърхност на плесен, която по строеж прилича на оцетната гъба. Комбуча е способна да превърне простия течен субстрат в сладникава, леко газирана и освежаваща напитка. Обичайно използваната течност е черен или зелен чай със захароза /глюкоза+фруктоза/. Резултатът от тази ферментация е чаят комбуча, светла течност с повече или по-малко кехлибарен отенък, леко подкиселен / с привкус на оцет/, освежаващ вкус. Комбучата съдържа множество органични киселини, в частност млечна, оцетна, глюконова, глюкоронова, яблъчна киселина, а също и етанол.Древността. Комбучата, всъщност е напитка – ферментирал чай, в приготвянето на който е използвана гъбата комбуча. Оказва се, че е познат от векове в различни части на света, като произхожда от земите на Китай, Корея и Япония. От там започва неговото разпространение къмЧаената квас е богата и на активни ензими (лактаза и инвертаза), аминокиселини, полифеноли, хром, желязо, фосфор, калий, натрий и сяра. Високото съдържание на глюкоронова киселина и витамините В1, В2 и В6, превръщат гъбата комбуча в мощно лечебно и освежително средство, дори и при процесите на детоксикация, като се свързва с отровите в черния дроб и ги отвежда в отделителната система. А наличието на оцетна и L-млечна киселина възпрепятстват развитието на салмонела и растежа на някои плесени.Богатството на микроорганизми превръща комбучата в жива напитка, истински регенератор за чревната флора, подходяща за всички и най-вече уникален източник на пробиотици за строгите вегани. Терминът „пробиотик” означава „за живот” и се отнася за множество хранителни добавки, съдържащи живи бактерии, иначе казано приятелски настроени микроорганизми, които унищожават вредните такива в червата.Немско проучване с 479 участници, публикувано в American Journal of Clinical Nutrition, изследва влиянието на систематичния прием на пробиотици върху имунната система , храносмилателните процеси, бъбречната функция и доказва видимо подобрение при групата, приемаща редовно пробиотични добавки. Ако срваним кофичка кисело мляко с комбуча, то чаената квас е далеч по-богат количествено и качествено източник на пробиотични организми. Като всички продукти на млечно-киселата ферментация /кисело- мляко, кефир/, комбуча стимулира регенерацията на епидермиса. Неметаболизираните хранителни мазнини, които се събират около мастните жлези и предизвикват акнеобразните заболявания, попадат в метаболитния огън на комбуча и кожата придобива по-изчистен и блестящ вид.Изводът: комбучата е едно прекрасно здравословно решение, перфектната напитка към всяко хранене и доста по-малко алкохолна алтернатива в сравнение с виното.Автор: Д-р Райна Стоянова – експерт в здравословното хранене и специализант на д-р Дюкан, проф. Готие и проф. Карел

www.raynastoyanova.com


ПОСЛЕДВАЙТЕ НИ