Комбуча Блог

Защо да пием чай вместо кафе?

tea
Да, кафето изпреварва чая в избора на топла напитка. Но, както добре знаем, то си има и някои недостатъци. Защо да не пробвате да пиете чай вместо кафе, като една здравословна алтернатива, а и заради други предимства?

Чаят е фантастичнен начин за хидратиране на тялото и попълване на приема на течности.
Въпреки че кафето също е течност, чаят има предимство с това, че е чиста вода със страхотен вкус и когато навън е горещ летен ден, е много по-полезно да пиете чай (горещ или студен), тъй като той ще замени всички течности, които сте загубили чрез изпотяване. Той също така действа много добре на кожата ви, защото я хидратира по-бързо.

Чаят ще ви поддържа бодри за по-дълго.
Известно е, че чаят има по-малко кофеин от кафето, при едно и също количество, но това всъщност не е вярно. Чаят има същото количество кофеин, като кафето, и двете са стимуланти, но кафето има много по-голям депресиращ ефект – не че ни прави тъжни, но след като мине действието му, по-бързо намалява нивата на енергия. Така че ако искате нещо, за да ви поддържа бодри през целия работен ден, чаят е по-добрият избор.

По-лесно е да си направиш чай
Странна бележка може би, но все пак: в модерната епоха, е много по-лесно да си направите чаша чай. Просто слагате торбичка чай в чаша гореща вода, махате след няколко минути, и сте готови. В ерата на разтворимото кафе е много по-лесно да си направите и кафе, но когато стане въпос за разните там еспресо, капучино, мокачино и пр., изглежда много по-лесно по пуснете пакетче чай в чаша гореща вода.

В чая има толкова много антиоксиданти , повече, отколкото в кафето.
Антиоксидантите са фантастични за поддържане на тялото и да изглеждате и да се чувствате фантастично.

Чаят може да ви помогне да махнете няколко нежелани килограма.
Сравнително нови изследвания посочват, че зеленият чай може да помогне доста на хората, които искат да намалят теглото си. Може и да се дължи на факта, че зеленият чай помага на метаболизма да се задейства, или просто, че чаят е добър заместител на безалкохолните напитки и практически без калории за разлика от тях. Освен това, не можете да добавите кой знае какво към чая за екстра калории. Отидете в най-близкото кафене и да вижте колко много възможности има да си прибавите нещо калорично към кафето.

Чаят е добър за вашите зъби.
Особено в сравнение с кафето, което оцветява зъбите.

Защитава вашите кости.
Едно австралийско проучване наскоро установи, че хората, които пият чай редовно имат здрави кости и е по-малко вероятно да развият остеопороза, благодарение на високите нива на катехини в чая. В допълнение, друго проучване, няколко години по-рано, твърди че пиенето на чай помага за насърчаване на здравословното образуване на костна тъкан.

Чаят може да помогне за намаляване на стреса
Едно предимство, което можем да ползваме от време на време . Докато научната причина за това остава неясна, е добре известен факт, че чаят се използва в много култури като напитка за компания, както и за освежаване, което в известна степен обяснява защо при някои култури чаят, е така дълбоко вкоренен като част от техните обичаи /например в Турция, Северна Африка, Великобритания/. Зеленият чай, също така действа като анти-депресант, което означава, че една чаша, когато се чувствате потиснати може да помогне за повишаване на настроението ви.

Последно, но не на последно място: чаят може да помогне за укрепване на имунната ви система.
Макар че вероятно няма да помогне чак толкова, докато се борите с пристъп на силен грип (отделно от ползите от простото пиене на течност, което помага за изчистване на вашия организъм), пиенето на чай наистина може да помогне за подобряването на имунната ви система изобщо. Според някои изследвания, чаят може да намали вероятността от развитие на някои видове рак и тумори. Научните доказателства са малко несигурни, но фактът, че чаят е свързан с подобряването на здравето от времената на легендарния китайски император Шенонг, който пише за него преди почти пет хиляди години в алманах, със сигурност означава нещо.


ПОСЛЕДВАЙТЕ НИ