Комбуча Блог

Здравословните ферментирали храни

wine-cheese_copy
Какво точно са ферментиралитe храни?
Виното, бирата и сайдера са ферментирали напитки. Квасеният хляб с мая е ферментирала храна. Млечни продуктите като кисело мляко, кефир и някои сирена са ферментирали храни. Маринованите зеленчуци може да са ферментирали. При процеса на ферментацията, захарите и въглехидратите в храната се преобразуват. Например, сокът от грозде се превръща във вино, зърното се превъща в бира, въглехидратите се превръщат във въглероден двуокис в тестото и растителните захари стават органични киселини, които консервират.
Как този процес помага на хората да са здрави?

Ферментиралите храни помагат на храносмилането и по този начин подпомагат имунната система.
Представете си ферментиралата храна като частично смляна храна. Например, много хора срещнат трудности при усвояването на лактозата в млякото. Когато млякото ферментира и става кисело мляко или кефир, лактозата е частично разбита, така че става по-лесно смилаема.
Млечно-киселите ферментирали храни (като кисели краставички и кисело зеле) са богати на ензимна активност, която помага за разграждането на храната и по този начин човек поема важни хранителни вещества.

Ферментиралите храни са показали, че подкрепят полезните бактерии в нашия храносмилателния тракт. В днешния антисептичен свят с хлорирана вода, антибиотици в месото, млякото и в телата ни, и въобще всичко антибактериално, можем да използваме някои полезни бактерии все пак.
Когато нашето храносмилането функционира правилно и ние усвояваме всички хранителни вещества, от които се нуждаем, нашата имунна система е добре, и по този начин сме по-добре подготвени срещу заболяванията и стреса. Ферментиралите храни не са панацея, но те насърчават ефективното храносмилане и – заедно със съня, спорта и правилното хранене – подпомагат имунната система.
Ферментиралите храни са оценени заради техните ползи за здравето и като средство за консервиране, но те не биха били част от нашата диета за толкова дълго време, ако не са и вкусни. За някои хора ферментиралото миризливо сирене е деликатес. И върви добре с чаша червено ферментирало вино.
В българската кухня ферментиралите храни са на почит от край време – бабите ни са правели квасен хляб, кисело мляко, кисело зеле, туршии за зимнина.

За да имате полза за здравето и кухнята от ферментиралите храни, не е нужно да ядете само тях. И малко е достатъчно. Една супена лъжица кисело зеле към наденицата предлага ползи и добавя аромат. Така че може да започнете с няколко домашни кисели краставички.
Въвеждането на ферментирали храни в диетата е лесно.
Сменете нормалния хляб с квасен хляб.
Яжте кисело мляко вместо обикновено мляко. Ако имате желание, може да си правите квасен хляб и квасено мляко и вкъщи.

Опитайте Комбуча – естествено газирана, ферментирала напитка от чай, която вече може да намерите по магазините. А може и да си я приготвите и у дома.

Потърсете естествено ферментирали зеленчуци като туршии, кисели краставички, цвекло, лук, кисело зеле. За съжаление, тези които се продават в магазина в буркани, обикновено не са естествено ферментирали и съдържат консерванти. Може да ги добавяте към всяко ястие.
Използвайте фрментирали подправки като черен пипер, соев сос, естествен оцет и т.н.
Потърсете книги за ферментация, ако сте вдъхновени да опитате сами.
Много пъти сме чували, че ние трябва ядем, както са яли нашите предци. Има доказателства, че хората са правили ферментирали храни от 3000 г. пр. Хр, така че ферментацията ни връща при нашите хранителни корени.


ПОСЛЕДВАЙТЕ НИ