Комбуча Блог

Зимни Комбуча напитки – кой каза, че са само за лятото

Известно време след селекцията от летни Комбуча коктейли ви представяме нещо тематично – зимни Комбуча напитки, които може да си приготвите лесно в домашни условия.

Защо да изберете Комбуча напитки? Комбуча е изцяло натурална напитка, която е богата на пробиотици, аминокиселини и антиоксиданти. Тя е широко използвана и изследвана в страни като Русия, Германия и Китай и се почита заради лечебните си свойства.

В онлайн магазина на Комбуча ще намерите стандартните Комбуча напитки под наименованието Комбуча Лайф, както и самата гъба, която също може да приготвите сами. Ще намерите точни инструкции в статията за живата напитка.

Какви Комбуча напитки има

Класическата Комбуча Лайф е направена от зелен чай, захар и филтрирана вода. Тя е с деликатни ябълкови и медни нотки, които придават страхотен вкусов завършек.

Джинджифиловата версия е сред онези Комбуча напитки, които са по-екстравагантни, наситени и ароматни. За нея са използвани зелен чай, плодове и подправки, придаващи по натрапчив и леко лютив вкус.

Лайф Папая е от класическите Комбуча напитки с основни съставки зелен чай, сух плод от ананас и папая. Подходяща за тези, които за първи път ще опитват такава напитка. Вероятно този вкус ще утоли и най-голямата жажда, оставяйки приятен аромат и богат плодов вкус.

Комбуча Лайф Бъз е сладка леко газирана напитка с жасмин, която оказва благотворно влияние върхи нервната система и стомашно-чревния тракт. Отличава се с лек и невинен сладък вкус, който може да е точно вашият.

Специфичната арония е основен елемент в една от нетрадиционните Комбуча напитки с изразен детоксикиращ ефект. Притежава полезни вещества и има имуностимулиращ ефект, перфектна за зимния сезон.

Познат вкус от други напитки, използван и в козметичната индустрия, Комбуча Лайф Роза също е от онези Комбуча напитки по класическа рецепта. Нейният букет от цветя е много по-различен от всичко, което сте опитвали. Леко закачлива, внимателно ферментирала и здравословна – достоен представител на нашите Комбуча напитки.

И последна сред освежаващите Комбуча напитки е тази с вкус Мента, особено предпочитана през лятото поради свежия си и лек вкус. Парченцата свежи малини ще разнообразят ментовото преживяване, а пробиотиците ще ви осигурят щастлив стомах.

Това са стандартните видове Комбуча напитки, които можете да закупите директно в бутилки от 0,5 l или 0,330 l, но има и други вкусове, с които може да експериментирате.

Как да овкусим различните Комбуча напитки

Една чудесна добавка към празничната трапеза могат да са няколко вида Комбуча напитки, овкусени по различен начин.

Основата за тях може да бъде зелен или черен чай, като избраните аромати или подправки се добавят в мерителен съд около 28 грама. За да се получат тези Комбуча напитки трябва да имате предварително бутилирана Комбуча.

В нов съд слагате ароматите или подправките, доливате с чиста Комбуча и сервирате веднага. Може да се съхраняват запечатани за няколко дни, за да увеличите газировката.

Комбуча напитки № 1 – Червена боровинка

В буркан от 1 литър добавяте ½ ч.ч. сок от червена боровинка, неподсладен, 1 с.л. фреш лимон и 1 с.л. кленов сироп.

Може да приготвите същата напитка за 3 литров съд, като количествата са ¼ ч.л. сок от червена боровинка, 1 ½ фреш лимон и 1 ½ кленов сироп.

Комбуча напитки № 2 – Тофи-бадемова напитка

В 3-литров съд добавяте 6 капки есенция тофи, също 6 капки стевия и 1/8 ч.л. бадемова есенция.

Комбуча напитки № 3 – Ябълково-канелена свежест

В съд с вместимост 1 литър добавете 2 пръчки канела и ½ чаша ябълков сайдер, както и вашата готова Комбуча. Също може да се направи в 3-литров съд, като за него може да използвате по-тънка пръчка канела, която да извадите по-лесно и ¼ чаша ябълков сайдер.

Комбуча напитки № 4 – Черешова наслада

В еднолитров съд слагате ¼ чаша череши или вишни и добавяте още толкова, колкото да покрият повърхността на съда. Сокът от нар и чай от ройбос също си подхождат с черешите.

Комбуча напитки № 5 – Цитрусова бомба

По 1 с.л. лимон, портокал и лайм се добавя в 3-литров съд към пробиотичната напитка. Препоръчва се да се консумира веднага, без да се съхранява за по-дълго време.

Комбуча напитки № 6 – Ягодово парти

Много лесно ще я направите – необходимо е само да добавите цели плодове ягоди или пюре от ягоди във вече готовата ферментирала напитка. Използвайте по-скоро приготвена Комбуча (7-10 дни), тъй като ако имате по-стара тя може да придобие по-голяма киселинност в комбинация с ягодите.

Комбуча напитки № 7 – Касис и мента

Необходимите продукти за нея са 2 с.л. касис и 1 ч.л. свежа мента, накъсана на ситно. Слагате в съд по избор и доливате със свежата Комбуча, а след това трябва да оставите на стайна температура за 2 дни и да я приберете в хладилник. Може да махнете плодовете от бутилката преди да пиете или директно да ги изядете.

Комбуча напитки № 8 – Джинджифилово предизвикателство

Продуктите за нея са:

  • 3 литра филтрирана вода
  • 8 пакетчета черен чай Lapsang Souchong (или 8 ч.л. насипен чай)
  • ½ чаша нерафинирана тръстикова кафява захар
  • ½ чаша кокосова захар
  • 1 л кокосова вода
  • 2 чаши от Комбуча стартера (неовкусен чай, направен със зелен или черен чай)
  • ½ чаша настърган джинджифил

Кипнете водата и накиснете чая за 30 минути. Добавете кафявата захар и кокосовата захар, след което изчакайте да се охлади до стайна температура и добавете кокосовата вода. Прехвърлете в съда за ферментация заедно с гъбата и стартера.

За първоначална ферментация: Проверете вкусовите качества на 3-тия ден. Когато вкусът е станал сладко-кисел, извадете SCOBY и заделете 2 чаши чай за следващата партида.

За вторична ферментация: Сложете по 1 ч.л настърган джинджър във всяка бутилка и допълнете с чай. Затворете плътно и оставете на стайна температура за 1-3 дни. Желателно е да се извърши една процедура, за която ще ви трябват монета, която да покрива отвора на бутилките ви, една сламка и чаша вода. Поставяте монетата на отвора на бутилката, оставяте за няколко часа в хладилника, след това я изваждате и със сламката накапвате няколко капки вода отгоре. Обгръщате бутилката с ръце и чакате да започне да хълца. Точно така – монетата ще се повдига неколкократно, за да направи път на въздуха, който окислява вашата напитка.


ПОСЛЕДВАЙТЕ НИ