Комбуча Блог

Избавете се от излишните килограми с пробиотици

Лятото е сезонът, в който сме най-осъзнати за несъвършенствата на тялото си. Ако ви предстои почивка и искате да изглеждаш зашеметяващо в банския си костюм, имаме решение за вас. Пробиотиците (полезните бактерии, които живеят в стомаха) не просто повишават имунитета и настроението ни. Те се грижат за нормализирането на теглото, намаляват подуването и могат да помогнат в свалянето на тези последни сантиметри от талията. Ето как.

Чревната флора повлиява регулацията на теглото

В червата на всеки човек живеят стотици различни микроорганизми. Повечето от тях са приятелски настроени към тялото и са полезни за правилното функциониране на храносмилателната система. Благодарение на тези полезни бактерии тялото по-лесно синтезира важни витамини, като витамин К и витамини от Б-групата. Освен това, пробиотиците подпомагат раграждането на фибри и така регулират дейността на отделителната система.

Това обаче не е всичко. Множество изследвания сочат, че микрофлората при хора, склонни към затлъстяване е различна. За да разберем какво е влиянието на пробиотиците върху теглото ни, е важно първо да разгледаме две групи чревни бактерии – фирмикути и бактериодити. Специалистите са установили, че именно тези две разновидности са ключови за оптимизиране на теглото.

Лабораторните тестове сочат, че хората, склонни към затлъстяване имат повече фирмикути и по-малко бактероидити. Същите показват, че регулирането на тези съединения повлиява положително връщането към нормално телесно тегло.

Как пробиотиците подпомагат свалянето на килограми

Това, което знаем със сигурност е, че високите нива на полезни бактерии регулира храносмилането и така повлиява усещанията за ситост и глад. Учените обаче имат какво да добавят по темата.

Някои пробиотични щамове доказано редуцират абсорбцията на вредни мазнини от храните. Други пък подпомагат отделянето специфични съединения в кръвния поток. Най-важните сред тях са:

  • GLP-1 – това е т.нар хормон на ситостта. По-високите му нива удължават усещането за ситост и така тялото може да изгаря от вече наличните му мастни запаси.

  • ANGPTL4 – отделянето на този специфичен протеин води до намаляване на мастните депа в организма

Една от основните дейност на пробиотиците в тялото е да тренират имунната система да разпознава реални потенциални вредители. Това от своя страна води до по-малко вътрешни възпаления. Оказва се, че при някои хора именно възпалителните процеси са в основата на затлъстяването. Редуцирането им автоматично води до подобряване на теглото.

Lactobacillus срещу коремни мазнини

Различни изследвания, направени през последните години, демонстрират, че високите нива на Lactobacillus пробиотични щамове намаляват телесната мазнина с 3-4% само след 6-седмичен прием.

Пробиотиците като превантивна мярка срещу затлъстяване

Свалянето на излишните килограми е много по-трудно от запазването на оптималното тегло. Полезните бактерии са важни и за двата процеса. Ако сте доволни от цифрите на кантара и просто искате да ги задържите, приемът на пробиотици е ключов фактор.

Как да си набавите пробиотици

Най-ефективният начин е чрез приема на подходящи хранителни добавки. В допълнение, консумирайте ферментирали храни и напитки, като комбуча.

Комбуча е доказано една от най-полезните напитки, познати на човечеството. Тя съдържа големи количества полезни бактерии, както и множество витамини и минерали. Заложете на комбуча в горещите летни дни, за да поддържате тялото си хидратирано и в оптимално здраве.


ПОСЛЕДВАЙТЕ НИ