Комбуча Блог

Истинската комбуча – как да я разпознаем

Всяка здравословна напитка в историята среща период на комерсиализиране – от чайовете до плодовите сокове. Той обикновено се свързва с падане на качеството на продукта, за сметка на масово производство и използването на изкуствени оцветители, овкусители и химикали за добиването на желания вкус.

Въпреки че в магазинната мрежа в България все още се среща само 100% натурална комбуча, по света нещата не стоят така. Има множество марки, които не отговарят на стандартите за жива пробиотична напитка. Ето как да разпознаете дали комбучата, която сте си купили е истинска.

1. Газировката

Комбуча е натурално газирана жива напитка, която се произвежда чрез ферментация. Именно този процес придава на течността естествената й газировка и отговаря за множеството й полезни качества. Специфичното при комбуча е, че газировката е много деликатна, но все пак осезаема. Колкото по-дълго ферментира напитката, толкова по-газирана става тя. И все пак, ако забележите балончета тип Кока Кола е възможно в бутилката да има добавен допълнителен въглероден диоксид.

2. Следи от SCOBY гъбата

В някои шишета на дъното ще забележите съвсем малки остатъчни парченца от SCOBY гъбата. Това е напълно нормално и гарантира, че напитката е получена при натурална ферментация по класическа рецепта. Количеството на тези парченца ще зависи от партида на партида, а в някои може да е почти никакво.

3. Лек киселеещ вкус

При процеса на ферментация SCOBY гъбата усвоява захарта от стартовия чай и я трансформира в множество полезни вещества, между които и различни киселини. Дори допълнително овкусената комбуча би трябвало да има деликатен киселеещ послевкус. Ако той е твърде силен, е възможно ферментацията да е продължила твърде дълго и да се е получил комбуча оцет. Този проблем обикновено възниква при домашната комбуча и много рядко се наблюдава в купешката такава.

4. Естествени подсладители и овкусители

При втората ферментация на комбуча могат да се добавят различни овкусители, за да се придаде по-различен аромат на напитката. Традиционно се използват домашно приготвени плодови пюрета, билки и цветя. Компаниите, които държат на качеството на крайния продукт ще се опитат да останат максимално близо до тази традиция. Ако на етикета видите, че в комбуча има изкуствени консерванти и подсладители, значи напитката не е истинска. Комбуча няма нужда от консерванти, защото е естествено богата на пробиотици, които не позволяват развалянето й, а подсладителите трябва да се натурални.

Допълнителна информация

Най-добрата комбуча се получава при използването на тръстикова захар. Нормално е на етикета да е упомената такава. Медът не дава толкова добри резултати, а комбуча без някакъв вид подсладител няма как да се получи, защото в този случай SCOBY гъбата няма какво да „яде“.

Комбуча има пренебрежимо ниски нива на кофеин и алкохол.

Кофеинът идва от стартовия чай. Комбуча с най-малко кофеин се приготвя от зелен чай.

Алкохолните нива се дължата на процеса на ферментация и не превишават нормите на Европейския съюз за безалкохолна напитка.

Комбуча е напълно безопасна за деца и няма да доведе до хиперактивност или летаргичност. Заради високото си съдържание на полезни бактерии, напитката подпомага имунитета и чревното здраве при малки и големи.


ПОСЛЕДВАЙТЕ НИ