Комбуча Блог

История на комбуча – от древен Китай до днес

Историята на комбуча започва в североизточен Китай (област, позната като Манчурия) около 220-250 години преди Христа. Напитката се е използвала в традиционната медицина за лечение на различни заболявания. Заради множеството й здравословно ползи китайците са я наричали „елексир на безсмъртието“ или „елексир на младостта“.

Днешното си наименование комбуча получава, благодарение на пътуванията на корейския лекар д-р Комбу, който занесъл гъбата SCOBY в Япония, за да излекува император Инкьо от хронично заболяване. Друга версия за името комбуча отново е свързана с Япония и японския език, където „ча“ е думата за чай, а „комбу“ се превежда като водорасли. Смята се, че гъбата SCOBY е била оприличивана по здравословни характеристики на ценените в страната водорасли.

През 20 век, когато Изтокът започнал да търгува с Европа, напитката стигнала до тази част на света и добила огромна популярност в Русия и Германия. През Втората световна война комбуча била почти забравена. Липсата на чай и захар направили домашното й производство невъзможно, но това не продължило дълго. През 60-те години на 20 век славата на напитката отново била възродена, като учените сравнявали здравословните й ползи с тези на киселото мляко.

В западния свят комбуча добива най-голяма популярност едва през 90-те години на миналия век. Интересът към нея се възродил с по-задълбоченото изследване на ферментиралите храни и ползите от тях. Един от основните виновници за съвременната слава на комбуча е Сандор Кац, който включва информация за напитката в книгата си „Изкуството на ферментацията“. Кац смятал, че комбуча може да е ключовият елемент за излекуването на някои заболявания. Самият той я определя на просто като имуностимулант, но и като мощно натурално лекарство с множество здравословни ползи.

Съвременният бум на комбуча започва от Съединените щати, където ентусиасти от различни градове опитват домашна ферментация. Много от тях приготвят комбуча като лечебно средство, за да излекуват себе си или близките си от серозни заболявания като ракови образувания, автоимунни или хронични проблеми. Един от тях – GT Dave, създава първата компания за производство на напитката през 1995 година. Компанията все още съществува и е утвърден бранд в САЩ и до днес.

Въпреки множеството ползи, с които комбуча е описвана през хилядолетията, учените проявяват интерес към напитката едва в началото на 21 век. През 2010 година се правят едни от първите щателни изследвания, които доказват ползите от комбуча. Учените не твърдят, че тя е чудодеен лек за всичко, но със сигурност могат да заявят, че в състава й се откриват големи количества:

  • пробиотици;
  • органични киселини;
  • активни ензими;
  • аминокиселини;
  • полифенолни антиоксиданти;
  • витамини и минерали;

Това дава на лекарите достатъчно основание да препоръчват комбуча като естествен имуностимулант, който има лек детоксикиращ ефект и значително подобрява храносмилането. Вече има изследвания, които посочват ползите от комбуча за ставното здраве, клетъчната регенерация и възстановяването на съединителната тъкан.

В България комбуча се произвежда от 2012 година насам. През този период успяхме да усъвършенстваме формулата си, така че с всяка бутилка да се наслаждавате на еднакъв вкус и биохимичен профил. Към портфолиото си добавихме различни вкусове – най-популярните са мента и роза, както и комбуча оцет, който е чудесен за овкусяване на свежи салати.

Какво предстои? Вярваме, че комбуча ще придобива все по-голяма популярност в страната и по света и все повече хора ще се радват на добро здраве, благодарение на напитката.

*на снимката – китайска чаена плантация


ПОСЛЕДВАЙТЕ НИ