Комбуча Блог

Какво ни дава напитката КОМБУЧА

Комбуча Къба

Двата вкуса, сладко и кисело, които можете да откриете в напитката Комбуча, са в резултат на сложните процеси, които съпътстват нейното създаване. Тя е получена чрез естествена ферментация на зелен чай и симбиотичната култура комбуча. Тази жива напитка създава много ензими, които са белег за живот, както фотонът – за светлина. Добре е да консумирате жива, непастьоризирана напитка, което е гаранция, че ензимите не са унищожени от термична обработка.
Зеленият чай съдържа много катехини. Катехините са флавоноиди (мощни антиоксиданти от групата на полифенолфлавоноидите) с мощно антивирусно, антибактериално, антиалергично действие.
Зеленият чай стимулира активността на глутатионпероксидаза и други мощни антиоксидантни ензими, които предпазват от разрушителното действие на свободните радикали от околна среда, токсични вещества, замърсен въздух, стрес, храносмилане, дишане. Пречи на образуването на нитрозамини (канцерогени) в стомашно-чревния тракт и предотвратява увреждането на ДНК.Един от най-важните катехини в зеления чай е епигалокатехин галат-3, който е мощен антиоксидант и детоксикатор. Той активира чернодробните ензими, елиминирайки токсините от тях. Блокира ангиогенезата (образуване на нови кръвоносни съдове за растеж на тумори). Съдържа молекули, които принуждават раковите клетки да извършват самоубийство (апоптоза).

Относно културата комбуча, фукоиданът, съдържащ се в нея, спомага за апоптоза, стимулира имунните клетки, включително клетките убийци, отговорни за защита на организма от ксенобиотици, вируси и т.н.

В процеса на ферментация се образува коктейл от полезни вещества, сред които и глюкоронова киселина и здравословни пробиотични бактерии, витамини от група В (В3, В6, В9, В12, които нормализират нивата на хомоцистеина, свързан с много заболявания на организма).
В човешкото тяло глюкороновата киселина много често се свързва с различни ксенобиотици (наркотици, отрови, билирубин, кортикостероиди и т.н.) до съответни глюкоронати, които са лесно разтворими и лесно се изхвърлят от организма. Този процес на свързване най-често се осъществява в черния дроб, така че тази киселина се явява отличен детоксикатор за черния дроб, пречиства организма от тежки метали, продукти от обмяната на веществата и др.
Друг важен компонент на напитката КОМБУЧА са пробиотичнте бактерии, които създават здравословна стомашно-чревна флора и са естествен антибиотик, произвеждайки водороден пероксид. Пробиотиците укрепват имунната система и увеличват броя на клетките убийци.
КОМБУЧА създава нормално рН на кръвта за нормална хомеостаза. Аминокиселината триптофан, получена при ферментацията на КОМБУЧА, се превръща в серотонин в главния мозък и намалява безпокойствието.
КОМБУЧА е подходяща при инфекции на пикочните пътища, при артрит, подагра, кандидоза, колит, екземи, мигрена и др. Повишава жизнения тонус.
От собствен опит и с пълно убеждение препоръчвам използването на напитката КОМБУЧА.

Доц. д-р Павлина Симеонова


ПОСЛЕДВАЙТЕ НИ