Комбуча Блог

Диетологът Ипократис Пападимитракос: Комбуча – газирана чаша здраве

Не са много напитките, които са си спечелили правото да бъдат наричани здравословни, а броят на газираните такива се свежда до нула. Всяко правило, обаче си има изключение. В случая с газираните напитки – комбуча е доброто изключение.Някой я наричат „елексирът на живота“, други „чудотворна гъба“, но независимо от определенията, комбуча безспорно е хит в сферата на здравословното хранене. Ферментиралата напитка съществува от хилядолетия, но тепърва започва да придобива популярност в Европа благодарение на многобройните си полезни качества.

Какво е комбуча?

Аз научих за комбуча от мой клиент, който я хвалеше като най-добрият лек срещу махмурлук. Малко след това чух отново за напитката от друг клиент, който твърдеше, че е отслабнал благодарение на нея. Любопитството ми надделя и реших сам да разбера какво всъщност е комбуча. Това се случи преди година. Днес съм истински фен на това естествено газирано питие. Лично се убедих, че помага срещу махмурлук, като хидратира организма; с удоволствие я ползвам като диеджестив и спокойно я пропоръчвам като средство за подпомагане на храносмилането и поддържане на желаните килограми.

Ако все още не сте чували за комбуча, тук се опитах да събера всичко, което е полезно да знаете.

Комбуча е натурална напитка, която се приготвя чрез ферментация от чаена гъба Kомбуча и зелен или черен чай. Историята на комбуча започва през 250 г. пр. Хр. когато хората от династията Ян в Китай консумирали напитка от ферментирал чай. Наричали я „елексир на безсмъртието”. Няколко века по-късно в Русия, тя била известна като „чаен квас”, в Австрия я наричали комбухер, а в Америка – комбуча. Но независимо къде ще я срещнете, името й може да се преведе като „чудотворната гъба”.Чаената гъба всъщност е симбиотична колония от бактерии и дрожди – групата микроорганизми, които работят заедно, за да образуват определен тип фермент. Колониите бактерии и дрожди в чаената гъба се хранят с чай и захар, образувайки жива напитка, богата на ензими и органични киселини.

Хилядолетната слава на комбуча се дължи основно на това, че е ферментирала напитка с високо съдържание на пробиотици – добри бактерии, които подпомагат храносмилането и имунитета. Здравословните ползи от този естествено газиран чай са многобройни, но тук ще се спрем на тези от тях, които превръщат напитката в препоръчителна съставка на всеки балансиран режим.

Глътка за Детоксикация

Комбуча действа като натурален елиминатор на токсините в организма. Когато навлезе в стомаха, тя го залива с храносмилателни ензими и пробиотични организми, които незабавно започват да разграждат недосмляната храна и отпадните продукти, като същевременно унищожават патогенните организми преди да са навлезли в кръвообращението. Докато пробиотиците прочистват храносмилателния тракт, се произвеждат органични киселини и витамини от група B, които засилват прочистващия процес и балансират нивото на киселинност в храносмилателния тракт. Детоксикиращият ефект се приписва основно на оцетната киселина в комбуча. За всички, които се оплакват от хроничен запек, детоксикацията на организма е препоръчителна . Запекът често е сигнал, че организмът ви се нуждае от пречистване приемането на една водна чаша комбуча на ден ще ви помогне да се справите с натрупаните токсини и същевременно ще повлияе положително върху настроението ви.

Глътка за добро Храносмилане

Най-голямата причина комбуча да подпомага храносмилането е наличните в нея пробиотици, ензими и дрожди. Естествено заслуга има и антиоксидантната мощ на тази древна напитка, която неутрализира свободните радикали, които също създават хаос в храносмилателната система. Комбуча е мощен дижестив. Чаша преди или по време на хранене подобрява храносмилането, преработването и усвояването на храната.

Глътка за Пробиотици по време на пости

Ферментиралите храни и напитки са доказали ползите си за здравето през вековете. Причината човечеството да има нужда от ферментирали продукти в ежедневието си е само една – това е най-лесният и достъпен начин да си набавим така полезните за здравето ни пробиотици, от които зависи поддържането на баланса на микрофлората в червата. Пробиотици най-често си набавяме чрез киселото мляко, но в период на пости, а и не само, комбуча е чудесен източник на тези добри бактерии. Съдържанието на пробиотици в напитката е много по-високо отколкото в киселото мляко.

Как да си приготвим комбуча сами

Всичко, което ви е необходимо, за да си приговите комбуча у дома, е 6 с.л. чай, 6 ч.ч. вода, 1 ч.ч. захар, и разбира се, гъба-майка. Може да използвате черен или зелен чай, или комбинация от двете, насипен и в никакъв случай от пакетчета. Особено важно е чаят да съдържа кофеин, тъй като комбуча се храни с него (накрая това снижава количеството му в получената напитка). Захарта е главният енергиен източник на комбуча по време на ферментацята. Използвайте органична бяла захар. (Ако използвате зелен чай, сложете кафява). В процеса на усвояване на захарта, се отделят органични киселини и въглероден диоксид, които осигуряват характерния стипчив газиран вкус на комбуча. Колкото по-дълго я отглеждате, толкова по-ниско ще е крайното съдържание на захар в получената напитка.

Добрата новина за всички, които не си падат по приготвянето на ферментиурали напитки в домашни условия, е че комбуча се произвежда и в България и може да се намери в търговската мрежа. Следващият път, когато ви се допие газирана безалкохолна напитка, спомнете си, че съществува здравословна алтернатива на обичайните вредни варианти!

TopForma.bg


ПОСЛЕДВАЙТЕ НИ