Комбуча Блог

Комбуча – Живата напитка за добро храносмилане и детоксикация

cool_kombucha_420_2

САМО ЧАША НА ДЕН ДАВА ВИТАЛНОСТ И ЗДРАВЕ!
В днешно време преживяваме едно завръщане към лечебни практики, произхождащи от природата, както и към продукти и храни с натурален произход – отхвърлят се индустриално произведените пакетирани продукти. Това е една от причините за голямата привлекателна сила и обаяние, които носи здравословната напитка, наречена Комбуча.Голям брой лекари и учени са насочвали вниманието си към този древен еликсир, като природно лечебно средство и нейните ефекти. Има налични многобройни, научни изследвания по отношение на Комбуча. Те говорят за нейната терапевтична ефективност, базирана на наличието на глюконова киселина, глюкоронова киселина, млечна киселина, оцетна и други киселини, дрожди, ензими, пробиотици, витамини от група В и витамин С. Доказано е, най-вече от руски изследователи, че много от нейните компоненти притежават антибиотични и детоксикиращи свойства, които играят ключова роля в биохимичните процеси в организма.

Здравните ползи на напитката Комбуча могат да се обобщят в следните направления:
• Подобряване на храносмилането
• Отслабване
• Повишаване на енергията
• Пречистване и детоксикация
• Подкрепа на имунната система
• Профилактика на рака
В най-новото изследване, публикувано в Journal of Medicinal Food 2014 г., изследователи от Латвийския университет казват следното за здравните ползи от Комбуча:

Доказано е, че напитката Комбуча може ефективно да действа в опазването и възстановяването на здравето, поради няколко основни свойства: подобряване на храносмилането, детоксикация, антиоксидантен ефект, енергизиращи потенции и подпомагане повишаването на имунитета.

# 1 Храносмилането – Най-голямата причина Комбуча да подпомага храносмилането са наличните в нея пробиотици (много повече отколкото в киселото мляко), ензими и дрожди. Естествено заслуга има и антиоксидантната мощ на този древен чай, който неутрализира свободните радикали, които също създават хаос в храносмилателната система. Обширни изследвания са проведени, за да тестват способността на Комбуча за предотвратяване и лекуване на спукани чревни и стомашни язви. Сравнявайки го с ефекта от изписвани за подтискане на киселиността в стомаха лекарства, се оказва че Комбуча е дори по-ефективна в това отношение.

Комбуча е мощен диджестив. Чаша преди или по време на хранене подобрява храносмилането,  преработването и усвояването на храната.

# 2 Детоксикация – Детоксикиращият капацитет на Комбуча е огромен. Перфектен пример е наблюдаваната й способност да противодейства на токсините в чернодробните клетки.

В едно проучване се доказва, че чернодробните клетки са защитени от оксидативно нараняване и всъщност поддържат нормалната си физиология, въпреки, че са изложени на токсини. Според изследователите, това  “вероятно е поради антиоксидантната активност на напитката и следователно могат да бъдат полезни срещу чернодробни заболявания, при които е известно, че оксидативния стрес играе решаваща роля.”

През 50-те години на миналия век немски учени изследват Комбуча и нейния детокс ефект. Резултатите са били категорични, което дава основание да впишат напитката в немската фармакопея, като напитка, която подобрява работата на жлезите с вътрешна секреция, а те са основните органи за детоксикация на организма.

# 3 Енергия – способността на комбуча да енергизира, се открива в естетвено наличното в нея желязо, което се освобождава от чая по време на процеса на ферментация. Тя също съдържа кофеин и Б-витамини, които имат отношение в тази посока.

Чрез процес, известен като хелиране, освободеното желязо води до увеличаване на хемоглобина в кръвта, подобряване на достъпа на кислород до тъканите и стимулиране на процеса на производство на енергия на клетъчно ниво. С други думи, като помага на организма да създаде повече енергия (ATP), древната напитка може да помогне на тези, които редовно я пият да са свежи и енергични за продължителни периоди от време.

# 4 Имунна система – Причината за въздействие на комбуча върху имунната система се открива в способността й да контролира свободните радикали чрез невероятния си антиоксидативен капацитет. Клинично доказано напитката намалява оксидативния стрес, което е свързано с налична имуно-супресия, на мощен антиоксидант, известен като D-захарна киселина-1, 4-лактон (DSL), който е открит по време на процеса на ферментация на Комбуча. Също така и наличните в Комбуча пробиотици, спомагат за правилното функциониране на имунната система.

Въпреки това учените подозират, че DSL и витамин C, присъстващи в Комбуча са нейните “основни тайни в защита срещу увреждане на клетките, възпалителни заболявания, тумори и цялостна подкрепа на имунната система.”

# 5 Превенция на рака – Комбуча също е с доказана полза при превенция на рак. Изследване, публикувано в Cancer Letters установява, че чрез консумирането на glucaric acid намерена в Комбуча се намалява риска от рак при хората.

# 6 Отслабване – Данни от проучване от 2005 г., показват, че Комбуча може да подобри метаболизма и да ограничи натрупването на мазнини. Това е така, тъй като напитката е с високо съдържание на оцетна киселина и полифеноли, които от своя страна, доказано повлияват отслабването.

Повече за напитката, както и информация от къде можете да си я закупите, ще откриете на www.kombucha.bg. Ако смятате, че Комбуча би представлявала интерес за клиентите Ви и желаете да я предлагате, моля свържете се с нас на посочените в сайта телефони.


ПОСЛЕДВАЙТЕ НИ