Комбуча Блог

Комбуча за здрави стави

Ако си почитател на комбуча, знаеш, че тя се слави като средство за подобряване на ставното здраве. Дали това е истина и от къде идва този ефект – споделяме в днешния материал.

Знаеш, че комбуча е ферментирала напитка, богата на множество полезни вещества. Сред тях са и редица ензими, които доказано подобряват ставното здраве. Това са:

  • глюкоронова киселина
  • хондроитин сулфат
  • мукотин сулфат
  • херапин
  • хиалуронова киселина
  • глюкозамин

Много от тези вещества се срещат в специализираните продукти за ставно здраве. Ето какво е въздействието на най-важните сред тях – глюкозамин и хондроитин сулфат.

Глюкозаминът е градивен елемент на ставните връзки, хрущяли и съединителната тъкан. Той е важен за производството на синовиална течност в ставите, която от своя страна отговаря за плавните безболезнени движения. С напредване на възрастта нивата на глюкозамин намаляват. Именно това затруднява подвижността ни и може да е предпоставка за появата на остеоартроза.

Хондроитинът, от своя страна, има предпазваща функция. Той не позволява на водата да навлезе във възпалените стави и сухожилия. Така подпомага адекватното и бързо възстановяване на засегнати стави. За активно спортуващите това е изключително важно, защото те са по-склонни към травми, възпаления и претоварване.

Останалите вещества, типични за комбуча имат желиращо действие и по този начин подпомагат по-доброто ставно функциониране.

За кого е полезна комбуча?

Ако разглеждаме този аспект от здравослвоните ползи на напитката, най-повлияни ще бъдат:

  • атлети и активно спортуващи
  • хора в напреднала възраст
  • хора с генетична предразположеност към остеопатични проблеми

Разбира се, заедно с всички тези полезни ензими, тялото ви получава и разнообразие от пробиотици, които се грижат за доброто храносмилане и имунитет. Последният също е много важен за бързото възстановяване на активните спортисти след тежки тренировъчни режими.


ПОСЛЕДВАЙТЕ НИ