Комбуча Блог

Комбуча за свежа кожа през лятото

Един от основните проблеми, с които се сблъскваме през горещите летни месеци е състоянието на кожата ни. Мазната кожа е склонна да произвежда още повече себум, което води до запушени пори, комедони и лъщене. Сухата, пък се изсушава още повече, заради слънчевите лъчи, губи еластичността и сиянието си и добива вид на пергамент. Излагането на морска или хлорирана вода още повече влошава нещата, като намалява естествената хидратация. Как да се справите с този проблем?

Не разчитайте само на козметика

Убедени сме, че сте изпробвали всевъзможни кремове и козметични продукти за връщане баланса на кожата. Някои от тях може и да са ефективни, но за колко време? Разбира се, през лятото не бива да пренебрегеваме UV защитата. За оптимални резултати обаче я съчетайте с добро хранене и прием на достатъчно течности.

Нутрикозметиката – красота отвътре навън

Съвременни козметици и нутриционисти се обединяват в една обща теория за красотата, която извира отвътре. Нутрикозметиката ни учи как да използваме храната, която консумираме, за да се радваме на здрава и красива кожа всеки ден. Какво означава това?

На първо място, да пием достатъчно вода. Колкото и хидратиращи продукти да използвате, ако тялото не е добре хидратирано, това ще се отрази на състоянието на кожата ви.

Следва правилното хранене. За оптимално сияен тен трябва да избягваме захарта, сложните въглехидрати и млечните продукти. Особено вредни са те, ако страдаме от синдром на пропускливото черво. Това състояние се свързва с множество вътрешни възпаления, които постоянно се случват в тялото и се отразяват на цялостния ни външен вид. При неправилно хранене се получават акне, тъмни кръгове, пигментация и розацея.

За сметка на това, кожата много обича полезни мазнини (авокадо, ядки и ядкови продукти), свежи зеленчуци и протеини. Редовният спорт също не е за пренебрегване. Доброто кръвоснабдяване води до достатъчно витамини и минерали, които достигат до кожата, косата и ноктите.

Последни, но не и по важност за красивата кожа са пробиотиците.

Връзката между здравето на стомаха и красотата на кожата

Пробиотиците са полезни бактерии, които се намират в най-големи количества в храносмилателната система. През последните години множество проучвания демонстрират тяхната важност за цялостното ни здраве. Високите пробиотични нива не просто подпомагат храносмилането. Те се грижат за имунитета, здравето на пикочо-половата система при дамите, доброто настроение и да, красотата на кожата.

3 ползи за кожата при редовен прием на пробиотици

1. Регулират множество кожни състояния

Високите пробиотични нива регулират появата на акне, борят розацея и екземи и предотвратяват появата на обриви.

2. Подпомагат задържането на влага от кожата

Това е особено важно през летните месеци, когато кожата бързо губи своята хидратация. Високите пробиотични нива доказано подобряват т.нар кожна бариера, която е основен фактор за задържането на вода.

3. Намаляват риска от свръхпроизводство на себум

Свръхпроизводството на себум не просто води до неприятно лъщене. То се свързва с повече комедони, черни точки и цялостна склонност към раздразнение. Обикновено мазната кожа се възпалява по-лесно. Пробиотиците директно повлияват на всички видове възпаления в тялото, като ги успокояват и така намаляват риска от неприятни пъпки.

Комбуча за сияйна кожа

Комбуча е една от малкото напълно естествени напитки, богати на пробиотици. Полезните бактерии се получават при процеса на ферментация и лесно се усвояват от тялото. Редовната консумация на комбуча не просто освежава, но и повлиява положително на цялото ни здравословно състояние. За да се насладите на ползите от тази хилядолетна напитка една чаша на ден е напълно достатъчна, особено по време на лятната отпуска.

Желаем ви красиво и сияйно лято.


ПОСЛЕДВАЙТЕ НИ