Комбуча Блог

Комбуча или кефир – прилики и разлики

Днес ще разгледаме приликите и разликите между две от най-популярните здравословни напитки – комбуча и кефир. Знаем, че и двете минават през процес на ферментация и че имат множество ползи за организма. До тук ли се изчерпват сходствата им? Четете и ще научите.

Начална култура

Една от основните разлики между комбуча и кефир е началната култура, която се използва. В случая с комбуча това е симботична колония от бактерии и мая, позната като SCOBY гъба. В действителност, тя не е от семейството на гъбите, но я наричат така заради формата й.

За направата на кефир също се използва колония от бактерии и мая. Нейната форма наподобява зърнена култура. За това често я наричат кефир зърна. Реално в тези „зърна“ не се съдържа нищо типично за зърнените култури и кефирът може да се консумира спокойно от хора с глутенова непоносимост.

Получаването на напитката

За получаването на комбуча, SCOBY гъбата се залива със зелен или черен чай и се захранва със захар. Процесът на ферментация е много деликатен и сравнително дълъг – около 30 дни. За получаването на кефир, културата се накисва в мляко (има култури, подходящи за вода или кокосово мляко) и ферментира 24 до 48 часа.

Вкусови разлики

Комбуча е позната с деликатната си сладост и приятна тръпчивост. В зависимост от продължителността на ферментацията, крайният резултат може да е мек или кисел като оцет на вкус. Напитката е естествено газирана и към нея могат да се добавят билки и подправки, според личните предпочитания.

Кефирът също има приятен кисел послевкус, но е доста по-гъст и кремообразен като консистенция. Тъй като най-често се приготвя с прясно мляко, вкусът му наподобява този на млечния продукт. Към него обикновено се добавят плодове за по-плътен и сладък аромат.

Здравословни ползи

И двете напитки са богати на полезни бактерии. Докато комбуча действа добре на храносмилането и дори може да облекчи гадене, кефирът най-често се използва като цялостен естествен пробиотик.

Друга съществена разлика е, че в комбуча има ниско съдържание на кафеин, заради чая, който се използва при ферментацията. Кефирът, от своя страна, не съдържа стимулиращото съединение, но не е подходящ за хора с непоносимост към млечни продукти. За сметка на това, именно заради млякото, кефирът е богат на лактобацили.

Като цяло и двете напитки са чудесен източник на полезни бактерии. Въпрос на вкусови предпочитания и диетични нужди е коя ще изберете.


ПОСЛЕДВАЙТЕ НИ