Комбуча Блог

Комбуча или ябълков оцет – прилики и разлики

Много хора, които се грижат за здравето си се колебаят дали да използват комбуча или ферментирал ябълков оцет. Въпреки че и двете напитки имат множество ползи за организма, в състава и свойствата им се крият определени разлики. Днес ще разгледаме какви са те.

Метод на приготвяне

На теория и двете напитки преминават през процес на ферментация, който сам по себе си е сходен. На практика, има разлика в него. Ябълковият оцет се получава при ферментацията на ябълков сок. Комбуча ферментира, благодарение на SCOBY гъбата, която се накисва в чай и се подхранва със захар.

В следствие на метода на приготвяне, двете напитки се различават по състава си. Това води до разлики в полезните им качества и въздействието им върху здравето.

Състав и полезни свойства

При ферментацията на ябълковия сок наличните в него бактерии консумират глюкозата и етанола от сока и произвеждат оцетна киселина.

Оцетната киселина е изключително ценна при инсулинова резистентност. Тя подобрява сензитивността на инсулина. Това понижава нивата на този хормон, което води до:

  • Редуциране на теглото;
  • По-високи енергийни нива;
  • По-добро храносмилане;
  • Регулиране на хормоните;

Оцетната киселина е много подходяща и при нарушено храносмилане. Тя има липотропно действие и редуцира мастната инфилтрация на черния дроб. Това означава, че консумацията на ябълков оцет има прияко въздействие върху дейността на черния дроб и подобрява цялостната му функция, като не позволява на образуването на мастни натрупвания около него. Последно, но не и по важност, оцетът не съдържа захар и е чудесно допълнение към режима на всеки диабетик.

Комбуча, от своя страна, съдържа много малко количество оцетна киселина. За сметка на това, е богата на млечна и глюконова киселини. Те също са ценни за храносмилането, но в по-късен етап.

Можем да разлгеждаме комбуча напитката като оцет в процес на приготвяне. Тя има киселинност близка до тази на оцета, но все още не е достигнала пълното си превъплъщение. В интерес на истината, ако не прекъснем процеса на ферментация в точния момент, комбуча се превръща в оцет.

Именно заради спецификата на приготвянето и така важната SCOBY гъба, комбуча е толкова полезна за храносмилането. Тя е богата на пробиотични щамове, които лесно колонизират червата. Пробиотиците са отговорни за:

  • Доброто храносмилане;
  • Високия имунитет;
  • Цялостното здраве и външен вид на кожата;
  • Интимното здраве при дамите;
  • Цялостния тонус и добро настроение;

В допълнение, комбуча е богата на антиоксиданти. Това означава, че редовната й консумация редуцира нивата на свободни радикали и подобрява цялостното здраве.

Заради специфичния си вкус, натурална газировка и съвсем нисък алкохолен процент, комбуча е чудесно допълнение към всяко хранене и може да замести чашата бира. Напитката охлажда и има лек успокояващ ефект върху нервната система, като междувременно не успива организма.

Комбуча или ябълков оцет – как да изберете

Нашата препоръка е да съчетаете двете напитки. Ябълковият оцет е добре да се консумира преди хранене, тъй като активира метаболитните и храносмилателни процеси. Редовният му прием ще подобри теглото и балансира хормоните. Комбуча, от своя страна, действа на по-късен храносмилателен етап и е добре да се приема с храната. Високите й пробиотични нива я правят незаменим естествен имуностимулант. Комбинацията между двете ще ви даде добър тонус, цялостното здраве и високи енергийни нива.


ПОСЛЕДВАЙТЕ НИ