Комбуча Блог

Комбуча – история, митове и легенди около тази древна напитка

Комбуча е напитка с хилядолетна история. През всикчите столетия на съществуването й около нея са се зародили немалко митове и легенди. Някои смятат, че комбуча предпазва от радиация. Други я смятат за поредното съвременно „чудо за три дни“. Днес ще ти представим само малка част от историята зад напитката.

От къде идва комбуча

Отговорът на този въпрос ще зависи от това кого питаме. Има различни версии – някои противоречащи си. Трудно е да се определи точният момент, в който хората са октрили ферментацията на SCOBY гъбата и са решили да консумират получената течност. По същия начин не можем да определим кога човечеството е започнало да консумира краве мляко или да прави чай от различни билки. Това, което знаем е, че всички ферментирали храни и напитки в древността са се смятали за свещени и са се използвали с лечебни цели.

Началото на ферментацията

Археологически разкопки сочат, че още преди 9000 години хората са ферментирали храни. За това съдим по намерени глинени съдове, които се срещат в различни точки по света. Но от къде точно идва комбуча?

Древен Китай

Според една история комбуча е била любимата напитка на китайския император Кин Ши Хуанг, който управлявал около 221 преди Христа. Чаят във всичките му разновидности води началото си от Китай, така че съвсем не е изненада, че историята на комбуча започва от там. Твърди се, че ферментиралата напитка е била използвана в традиционната китайска медицина като лечебно средство и метод за поддържане на младост и дълголетие.

До 60-те години на миналия век комбуча била толкова популярна в Китай, че се срещала във всеки дом. Там тя е позната също и с имената „морското съкровище“, „съкровище за стомаха“ и „морската гъба“. Днес, въпреки комерсиализацията, много съвременни китайци предпочитат да приготвят напитката в домашни условия.

Въпреки популярността си в Китай, комбуча може би има своите корени в Япония. Името на напитката идва от японски език, където „комбу“ е вид водорасло. Да, комбуча не се получава от водорасло, а от гъба, но предположенията са, че нишките, които SCOBY отделя при ферментация са наподобили другото растение.

Пътят на комбуча до Европа

Като много други стоки, дошли от Азия, комбуча също е пропътувала разстоянието до нашия континент по Пътя на коприната. Някои историци вярват, че азиатските армии задължително са носели комбуча, за да подобряват здравето на войниците по време на дългите преходи. Войните, водени с Русия за територия, позволяват на напитката да достигне чак до Сибир. Тя става неразделна част от ежедневието на много хора там и се използва масово и до ден днешен.

В 21 век комбуча е популярна по цял свят най-вече сред хората, които се интересуват от здравословен начин на живот. Доказано е, че тя е богата на пробиотици, полезни за чревната микрофлора, както и на редица други ценни вещества. До къде обаче се простират способностите на напитката да лекува? Това са нашите любими митове около магическите качества на комбуча.

Предпазва от радиация

Този мит идва от Русия, където след инцидента с Чернобил хората са търсели всякакви начини да намалят радиацонния отпечатък върху здравето си. Комбуча се превръща в чудодейна напитка, която има способността да предпазва тялото от вредните радиеви частици. Разбира се, това не е доказано, а днес знаем, че не е възможно.

Има божествен/космически произход

Има хора, които вярват, че SCOBY гъбата и технологията за ферментацията й са дадени на хората от по-висш интелект. Някои го смятат за божествена интеренция, други твърдят, че това са извънземни.

Чай на безсмъртието

Този мит идва от древен Китай, където хората са били обсебени от идеята за вечна младост и дълголетие. Много от лековете в традиционната китайска медицина са смятани за чудодейни в това отношение, но с комбуча историята се разгръща. Някои лекари от онова време са смятали, че комбуча е вълшебно средство, което при правилно приготвяне и редовна консумация може да направи човек безсмъртен.

Като всяко нещо с хилядолетна история, комбуча неизменно е съпътствана от много невярна информация. Годините на съществуването й са дали на хората възможност да й придават магически качества и да я използват почти религиозно. Съвременната медицина обаче, ни дава много конкретни сведения относно ползите от комбуча и те съвсем не са за пренебрегване. Като жива ферментирала напитка, комбуча оказва пряко въздействие върху чревния микробиом и повишава пробиотичните нива. Те, от своя страна, подобряват храносмилането, дейността на имунната система и състоянието на кожата.

Нашият съвет е да се наслаждавате на комбуча като част от цялостен здравословен режим, който включва правилно хранене, достатъчно движение и качествена почивка.


ПОСЛЕДВАЙТЕ НИ