Комбуча Блог

Комбуча и pH – вредни ли са киселинните храни?

За любителите на домашно приготвената комбуча pH е важен показател, който индикира дали напитката е готова за бутилиране и коснумиране. Но не разчитайте само на него. Хората с много опит в областта знаят, че най-добрият начин да разберем дали домшната комбуча е готова е да я опитаме. Въпреки това, може да използвате pH като източник на информация и е важно да знаете какво е нейното значение, независимо дали купувате готова комбуча или я правите сами.

За какво е полезна pH информацията?

PH показателят е особено ценен в първите дни на ферментация на напитката. Тя ни показва дали процесът се случва по оптималния начин и дали комбуча достига добри нива на киселинност. Това, което се случва при ферментацията е, че окисляваме началния чай с вече приготвена готова комбуча. По същия начин се приготвя и кисело мляко. В първите фази на ферментация окисляването е важно, защото то предотвратява появата на мухъл и вредни патогени. Първите дни pH на напитката спада до 4 – това е сигурен знак, че процесът се движи в правилната посока. Обикновено крайната напитка има pH между 2.5 и 3.5. Имайте предвид, че всяка партида е с леки вариации на този показател. Комбуча е жива напитка, която се влияе от множество фактори – температура и влажност на въздуха, началния чай, използваната захар, сезонът и още много други.

За или против киселинните храни?

Темата за алкално-киселинния баланс е много популярна сред хората, които искат да водят здравословен начин на живот. Множество експерти и статии ни съветват да консумираме алкални храни, за да върнем баланса в тялото си. Голяма част от нещата, които ядем ежедневно са с по-висока киселинност и създават предпоставки за болести и здравословни проблеми. Важно е обаче да се отбележи, че киселинните храни, особено натуралните такива, също са ценни за тялото.

Киселинността е именно това, което предпазва храната от патогени. Медът, например, не се разваля именно заради по-високата си киселинност. Обикновено всяка страна има регулации относно допустима киселинност, при която храната няма нужда от консерванти. Независимо от стандартите по света, комбуча спада в тази категория. Това я прави напълно натурален продукт – нейното pH я защитава от разваляне.

При процеса на ферментация на комбуча, докато SCOBY гъбата консумира захарта и напитката се окислява, се формират някои важни киселини, които доказано подобряват здравето. Това накратко са:

  • глюкуронова киселина
  • оцетна киселина
  • млечна киселина
  • епигалокатехин галат

Глюкуроновата киселина е продукт на един от най-важните детокискиращи органи в човешкото тяло – черния дроб. Когато той функционира правилно, я произвежда самостоятелно. След това тя се свързва с разлчини токсини, за да ги изведе от организма през бъбреците. Ако черният дроб е натоварен и не може да произвежда достатъчно от ценната киселина, комбуча е лесен начин да върнете високите й нива в организма.

Оцетната киселина, както подсказва името й, е веществото, което се среща в изобилие в оцета и което придава на комбуча специфичния й вкус. Оцетната киселина е позната с множеството си ползи за организма. Тя понижава нивата на лошия холестерол и триглицеридите, контролира кръвната захар и регулира апетита. Освен това, има антимикробно действие, предпазва от запек и повишава способността на организма да усвоява ценни витамини и минерали от храната. Оцетната киселина от комбуча е изключително ценна за минералната абсорбция и помага за цялостното здраве на множество системи в тялото.

Млечната киселина регулира възпалителните процеси в стомаха и подобрява храносмилането, особено на лактоза. Служи като храна за пробиотиците и така подпомага цялостното здраве. Изключително ценна е за перисталтиката и редуцирането на вредните бактерии в стомаха.

Епигалокатехин галат е вещество, типично за зеления чай, което служи като мощен антиоксидант. Той намалява възпаленията, предпазва ставите от дегенеративни процеси, редуцира нивата на оксидативен стрес и така забавя цялостните процеси на стареене. Смята се, че зеления чай е толкова полезен, именно заради наличието на това специфично вещество.


ПОСЛЕДВАЙТЕ НИ