Комбуча Блог

Комбуча кафе – мисията е възможна [указания + рецепта]

Жива сила от природата – така можем да дефинираме Комбуча. Това е изцяло натурална напитка, богата на пробиотици и здравословни аминокиселини. Освен че тя се предлага в www.kombucha.bg в различни вкусове и разфасовки (вижте Видове Комбуча Лайф), чаят на гъбата може да се използва и за направата на кафе.

Интересно, нали? Ако обичате да започвате деня си с кафе и харесвате леко гъделичкащия вкус на Комбуча, защо не пробвате комбинация от тях?

Няколко думи за гъбата Комбуча и как да се грижите за нея

Една много специална колония от полезни бактерии и дрожди, които могат да ферментират в зелен чай (за предпочитане) или в черен чай. Така можем да определим Комбуча, от която се получава вълшебният пробиотичен еликсир, необходим за Комбуча кафе.

Гъбата Комбуча е симбиотична колония, за която има множество изследвания, датиращи в началото на X век. При изследвания се установява, че ферментиралият леко газиран чай от гъбата Комбуча алкализира тялото и въздейства върху развитието на туморни клетки.

В качеството си на мощна клетъчна храна, подходяща за детоксикация и алкализиране на организма, Комбуча може да стопира възпалителни процеси в организма и е подходяща за нормализиране работата на жлезите с вътрешна секреция.

В синхрон с летния сезон ви предлагаме да видите специалните Комбуча коктейли с подробни инструкции за приготвяне.

Не пропускайте да видите и рецептите с цитрусови плодове, които са много подходящи за разнообразяване на обичайните напитки на трапезата.

А в тази статия ще ви издадем тайната как да съчетаете любимото кафе с необичайната Комбуча.

Рецепта – Комбуча кафе с инструкции и рецепта

От всички странни неща в живота, които ще опитате, Комбуча Кафе вероятно е едно от най-странните. То е на върха на списъка с необичайни вкусове, но това не означава, че няма да ви хареса.

Ето няколко специални съображения, които да имате предвид, когато започнете да правите Комбуча кафе:

 • Кафето е киселинна напитка, поради което няма нужда от стартерен чай или оцет Комбуча;
 • Осигурете си Комбуча гъба, която не е използвана преди. Ако имате гъба и вече сте приготвяли чай с нея, то тя не ви върши работа и трябва да си закупите нова;
 • Тъй като кафето има плътен слой масла, наричан още крема е възможно да се получи гранясване. Затова гледайте внимателно гъбата и ограничете времето за ферментация само до толкова, колкото е необходимо за получаване на желания от вас вкус. В Комбуча терминология ще намерите отговори на най-често задаваните въпроси във връзка с приготвяне и съхранение на гъбата и чая;
 • Кафето ще оцвети гъбата със сигурност и може да забележите кафяви петна по нея. Това е нормално;
 • Готовото Комбуча кафе трябва да се сервира на стайна температура или охладено с бучка лед. Нагряването ще унищожи повечето полезни дрожди и бактерии, съдържащи се в пробиотичната напитка.

Съставките за Комбуча кафе са:

 • Около 1,5 – 2 л. прясно приготвено кафе;
 • ½ ч.ч. захар – трябва да е бяла, защото гъбата се храни най-добре с бяла захар;
 • Комбуча гъба (наричана още SCOBY).

Инструкции за приготвяне:

 1. В стъклен или керамичен съд (не пластмасов) разтворете захарта в топлото кафе и оставете сместа да се охлади на стайна температура. Уверете се, че кафето не съдържа остатъци от кафе на прах;
 2. Добавете гъбата към течността и покрийте съда с кърпа или филтър за кафе, като закрепите с плътна лента или ластик;
 3. Оставете да ферментира на стайна температура и далеч от слънчева светлина поне за 7 дни. На 7-мия ден може да проверите вкуса на напитката с помощта на сламка. От тук нататък от вас зависи да спрете процеса, когато уцелите точно вашия вкус.

Ако никога досега не сте приготвяли чай, вижте нашия наръчник за приготвяне и съхранение на готовата напитка.

В резултат на горните инструкции ще се сдобиете с Комбуча кафе – напитка, която съдържа повече кофеин от обикновения Комбуча чай. В такъв случай е препоръчително тя да се консумира от възрастни и да не се дава на деца.

По отношение на вида кафе, което да използвате – даваме ви няколко съвета:

 • Направете си кафето у дома, ако можете;
 • Ако приготвите кафето по метода cold brew, то може да придаде по-мек завършек на крайния продукт;
 • Може да използвате еспресо, ако го разредите с вода, но във финалната версия ще се съдържа по-малко кофеин;
 • Инстантното (разтворимо) кафе също е вариант, но при него е възможно да усетите химически послевкус.

И един последен съвет – ако правите Комбуча чай редовно у дома, но искате да приготвяте и Комбуча кафе, съхранявайте отделно двете гъби. Това е задължително, ако искате да запазите всяка от тях за конкретната цел. Насоки за приготвяне на чай ще намерите в Наръчник: Комбуча за начинаещи (част 1).


ПОСЛЕДВАЙТЕ НИ