Комбуча Блог

КОМБУЧА – ЛИЧНИЯ ВИ ЛЕКАР В БУТИЛКА!

doctorkombucha

Комбуча не е просто гъба, а желеподобна материя, приличаща на бяла палачинка, която представлява симбиоза от
полезни бактерии и дрожди. В продължение на две хилядолетия тази напитка се радва на голяма популярност в Далечния Изток, а през последния век и в Източна Европа, благодарение на своя приятен вкус и тонизиращ ефект. Комбуча се получава чрез делене на дрождевите клетки и следователно не съдържа спори, които често имат неблагоприятен ефект върху човешкия организъм. Тази напитка действително подобрява екологията на дебелото черво, с което подпомага битката срещу кандидоза. Има много сведения, че особено при възрастни хора, Комбуча има подмладяващ ефект, което се изразява във възвръщане на цвета на косата, стягане на кожата и подобряване на цялостното усещане за здраве и жизненост.
Широката употреба на напитката Комбуча е добре документирана през миналия век. От тогава тя е била интензивно изследвана и при многобройните наблюдения е установено, че тя притежава антибиотичен (бактерициден и бактериостатичен) ефект срещу редица болестотворни микроорганизми и се използва с терапевтична цел във ветеринарната и хуманната медицина. Противно на общественото здравно и медицинско невежество, полезните свойства на Комбуча са изследвани и документирани в продължение на повече от век и тази напитка все още е достатъчно популярна за такъв относително неясен за обществеността натурален хранителен продукт. От началото до средата на 20ти век, главно немските медицински изследвания описват Комбуча най-вече като стомашно-чревен регулатор с отличен ефект върху телесните функции, но също така през годините е установена специфична ефикасност при хранителни разстройства, запек, хемороиди, камъни в бъбреците, проблеми с жлъчния мехур, диабет, атеросклероза, висок холестерол, високо кръвно

налягане, стенокардия, подагра, екзема вследствие на подагра, артрит, ревматизъм, раздразнителност, тревожност, главоболие, виене на свят, умора, отпадналост.
В средата на века Комбуча е добавена към официалната фармакопея на “Академията на химиците” към Брауншвайг. Там е описано, че тя подпомага цялата жлезиста система, препоръчва се при подагра, ревматизъм, атеросклероза, високо кръвно налягане и по-ускорено стареене; че чрез хармонизиране на метаболизма се премахват нежеланите мастни натрупвания или се възпрепятства образуването им; и че вредните натрупвания от пикочна киселина и холестерол се превръщат в по-разтворими форми, които се отделят по-лесно посредством бъбреците и червата. По времето когато немските медицински изследователи се насочват предимно към синтетичните фармацевтични продукти, съветските учени откриват, че Комбуча произвежда витамин С, както и много други полезни за здравето вещества.


ПОСЛЕДВАЙТЕ НИ