Комбуча Блог

Комбуча подобрява настроението – ето как

Комбуча е позната на човечеството от хилядолетия. Тя се слави с лечебните си свойства, способността си да лекува храносмилателната система и да набавя на организма редица полезни вещества. Съвременния изследвания показват, че ползите от редовното пиене на комбуча не се изчерпват с това. Учените са установили, че напитката може драстично да подобри настроението. Ето каква е науката зад това октритие.

Комбуча и пробиотици

Заради процеса на ферментация, комбуча е изключително богата на полезни бактерии. Те се отделят при захранването на SCOBY гъбата и са в основата на цялостното добро здраве. Пробиотиците живеят в стомаха на всеки бозайник и отговарят за множество физиологични процеси. Те са свързани с адекватната дейност на храносмилателната и имунна системи, подпомагат женското здраве и придават на кожата сияен вид. Оказва се, че именно високите пробиотични нива са в основата на доброто психическо здраве. Това се дължи на връзката между стомаха и мозъка и начина, по който тялото синтезира някои определени хормони.

Вагус нервът – връзка между стомаха и мозъка

Още при вътреутробното развитие на всеки човек се установява здрава връзка между стомаха и мозъка през т.нар вагус нерв. Освен това, е доказано, че двата органа са изградени от сходни тъкани и имат много повече сходни функции, отколкото можем да предположим. Учените са установили, че благодарение на добрата свързаност между двата органа, те са в постоянен неврохимичен обмен.

В интерес на истината, много специалисти вече определят стомаха като „втори мозък“ и разграничават ентерична нервна система, която има способността да произвежда невротрансмитери и хормони. Основните сред тях са серотони, допамин и гама-аминобутирова киселина – все вещества, които са пряко свърани с нивата на стрес и усещането за радост и спокойствие.

Това, което специалистите знаят със сигурност е, че заради връзката между стомаха и мозъка и способността на стомаха да секретира хормони, здравето на двата органа е неразривно свързано. Когато мозъкът усети опасност и влезе в режим „бий се или бягай“, той изпраща определени невронни сигнали до стомаха. Ето защо в стресови ситуации храносмилането се нарушава. От друга страна, ако страдаме от нередовен стомах, синдром на пропускливите черва, хроничен запек или болест на Крон – всички тези фактори създават предпоставка за високи нива на безпокойство и дори депресия.

Ролята на пробиотиците

Проучвания от последните 10 години сочат, че високите пробиотични нива са ключът към оптималното психично здраве. Това се дължи на ползотворното им въздействие върху стомаха, храносмилателната система и ентеричната нервна система. Резултатите сочат, че високите пробиотични нива регулурат секрецията на серотонин и допамин. Това от своя страна има редица ползи за централната нервна система. Хората, които приемат достатъчно пробиотици:

  • Се радват на по-добър и по-здрав сън;
  • Изпитват по-ниски нива на безпокойство в стресови ситуации;
  • Могат да релаксират мускулите си по-бързо, което говори, че симпатетиковата и парасимпатетиковата дялове на нервната система комуникират адекватно;
  • Се радват на подобрена когнитивна функция и засилена памет;

Как да си набавяте пробиотици

Един от най-лесните и приятни начини да си набавяте достатъчно пробиотици е като консумирате ферментирали храни и напитки. Комбуча е чудесно допълнение към менюто ви. Тя е достъпна целогодишно, предлага се в ралични вкусове за всички сезони и предпочитания и ще се хареса дори на най-малките.

Погрижете за доброто си здраве и настроение още днес. Поръчайте комбуча от нашия онлайн магазин.


ПОСЛЕДВАЙТЕ НИ