Комбуча Блог

Науката за комбуча – каква е тайната на чудодейната напитка

В блога ни често споделяме какви са ползите от комбуча за здравето. Говорили сме за множеството съставки в напитката, за високите нива на пробиотици и важността на ферментационния процес. Днес ще изследваме темата в по-голяма дълбочина и ще Ви дадем някои научни данни относно чудодейната напитка комбуча.

Комбуча е симбиотична култура от полезни бактерии и квас, който е под формата на дисковидна гъба (SCOBY). Известно е, че напитката се произвежда и консумира от 2000 години като метод за подобряване на здравето и лекуване на възпаления и хронични заболявания. Древните китайци са наричали комбуча „елексир на безсмъртието“ и са били добре запознати със здравословните й ползи.

Комбуча културите съдържат множество щамове полезни бактерии, които при процеса на ферментация трансформират захарта в алкохол. Един специфичен щам, познат като Gluconacetobacter xylinus има способността да ферментира алкохола в оцетна киселина. Така крайната напитка има нисък % алкохолно съдържание и е богата на пробиотици.

Комбуча майката

SCOBY гъбата, позната още като комбуча майка се състои основно от споменатия горе Gluconacetobacter xylinus полезен щам. На практика, гъбата представлява кръгло парче фиброзна целулоза, което се потапя в чай, подлсаден със захар. Заради структурата си майката остава на повърхността на напитката. Полезните бактерии в нея започват да се хранят със захарните молекули и така инициират процес на ферментаиця. Докато майката е все още в съда с чай, ферментацията продължава да се случва. След изваждането й или преместаването на течността в друг съд, ферментацията естествено спира и комбуча е готова за бутилиране.

Киселинноста на крайния продукт зависи от толкова колко дълго време майката е оставена в съда. Именно нивата на оцетна киселина служат, за да предпазят комбуча от замърсяване с бактерии и мухъл от околната среда. Някои изследвания сочат, че пробиотиците в напитката произвеждат антимикробни молекули, които я предпазват от разваляне.

Освен на пробиотици комбуча е богата и на:

  • органични киселини;
  • активни ензими;
  • аминокиселини;
  • полифенолни антиоксиданти;

С най-висока концентрация са оцетната, маслена, уснинова, оксалова, ябълчена, глюконова и млечна киселини.

Бутилираната напитка, която се предлага в магазинната мрежа се приготвя със зелен, бял или черен чай. За „храна“ на гъбата се добавя тръстикова захар. Някои производители използват мед, но резултатите с него невинаги са добри, защото видът и количеството му лесно могат да нарушат стабилността на културата. След като полезните бактерии „изядат“ захарта, я трансформират в органични киселини, които при консумация не предизвикват повишаване на кръвната захар. Това придава на комбуча противовъзпалителни качества и нисък глекимичен индекс. Когато купувате комбуча от магазина, следете в напитката да няма добавена след края на ферментацията захар.

Обикновено след изваждането на комбуча майката идва процесът на овкусяване. Оптимално той трябва да се случва с естествени съставки – плодови пюрета, билки и цветя. За най-добри здравословни резултита, консумирайте неподсладения, натурален вариант.

Основни ползи от редовната консумация на комбуча

Нека първо разгледаме какво означава редовна консумация на комбуча. Въпреки че напитката си има свои заклети фенове, които са готови да я пият по цял ден, експертите казват, че 2-3 пъти в седмица са достатъчни, за да се насладите на ползите от нея. А те са:

  • По-добро храносмилане и повишен имунитет – това се дължи на високите нива на пробиотични щамове. Тяхната роля е да тренират имунната система да отговаря само на истински вредни патогени и да стимулират храносмилателните процеси. Като бонус към това пробиотиците минимизират риска от гъбични инфекции (като кандидоза).
  • По-добро ставно здраве – глюкозамините в комбуча служат директно като храна за хрущялите. Блаогодарение на тях ставите естествено повишават нивата си на хиалуронова киселина, която хидратира и предпазва от износване. Крайният резултат е свобода на движението, липса на скованост и по-добра гъвкавост.
  • Цялостно пречистване на организма – ензимите и оргаиничните киселини в комбуча служат като нежен детокс. Те извеждат свободните радикали от тялото и така облекчават дейността на панкреаса, черния дроб и бъбреците. Глюкаровата киселина в комбуча има доказано противораково действие.

Изследванията за здравословните ползи продължават. Най-добър учител обаче си остава личният опит. Какви са Вашите наблюдения? С какво кобуча Ви помага да се чувствате по-добре и да живеете по-здравословен живот?


ПОСЛЕДВАЙТЕ НИ