Комбуча Блог

Неприятен вкус на домашната комбуча – ето как да го поправим

Домашното приготвяне на комбуча е изкуство и постоянен експеримент. Върху ферментацията влияят множество фактори – температура в стаята, сезон, влажност на въздуха, използвани съставки. Всички те оказват влияние не само върху нивата на пробиотици и газоровката на напитката, но и върху нейния вкус. Какво да правим, ако сме получили твърде сладка или твърде кисела домашна комбуча? Не изхвърляйте! Можете да поправите вкуса.

Твърде сладка/кисела комбуча след първа ферментация

Домашната комбуча обикновено преминава през две ферментации. При първата просто заливаме SCOBY гъбата с чая и добавяме захарта и оставяме на полезните бактерии да се развиват. Втората е свързана с овксусяването и бутилирането на напитката.

Ако след първата ферментация сте получили твърде сладка напитка, просто я върнете при гъбата и оставете да ферментира за още няколко дни, като проверявате вкуса редовно.

Ако след първата ферментация сте получили твърде кисела напитка, значи сте оставили течността при гъбата за по-дълго време или в стаята е твърде топло. Имате две опции в този случай. Вариант едно е да разредите киселата напитка със сладък комбуча чай и да продължите към втората ферментация. Вариант две е просто да преминете към втората ферментация, като за нея използвате по-сладки плодове или плодови пюрета. Вторият вариант е удачен, ако киселинността на напитката не е твърде висока.

Ако сте решили, че няма да правите втора ферментация, не изхвърляйте твърде киселата комбуча. Можете да й намерите други приложения. Твърде киселата комбуча става чудесен стартов чай. По-дългата ферментация я е направила по-устойчива на патогени от околната среда и тя ще даде чудесни възможности на SCOBY гъбата да свърши своята работа.

Твърде сладка/кисела комбуча след втора ферментация

Втората ферментация завършва с бутилирането на напитката и прибирането й в хладилник. В момента, в който комбуча се охлади под стайна температура, процеса на ферментация спира, защото полезните бактерии „заспиват“. Ако след нея сте получили твърде сладка напитка, можете да я оставите на стайна температура за няколко дни. Това ще „събуди“ бактериите и ще активира ферментационния процес. Внимавайте с газировката в този случай. При ферментацията тя ще се увеличи. За да не гръмне бутилката, е добре да оставите капачката леко отворена, но върху шишето.

Твърде киселата комбуча след втора ферментация винаги можете да използвате като комбуча оцет. Имайте предвид, че той е подходящ само за овкусяване на свежи салати и добавяне към дресинги. От нея се получава чудесно допълнение към алкохолни и безалкохолни коктейли.

Винаги е важно да помните, че комбуча е жива напитка и няма гаранция какъв краен вкус ще получите. Дори да използвате една и съща рецепта, бъдете готови за вариации. Това е част от чара на домашна приготвената комбуча. Позволете си да експериемнтирате във всички фази и не се октазвайте, ако резултатът не е точно по вкуса ви. Както видяхте, можете да намерите приложение на крайния продукт, каквито и да са вкусовите му качества.


ПОСЛЕДВАЙТЕ НИ