Комбуча Блог

Нови Комбуча рецепти с цитрусови плодове + бонус рецепта изненада

Градусите се покачват, денят става все по-слънчев и горещ. Всички търсят начин да се разхладят и да избягат от първите жарки лъчи на слънцето. Или пък точно обратното – с нетърпение се изнизват към някой басейн или плаж през уикенда, за да събират слънчеви лъчи с Комбуча в ръка! Ако вие сте от хората, които предпочитат домашния уют и имате чудна тераса или балкон, а може би вила, на която да се излежавате с коктейл в ръка, запознайте се с новите ни Комбуча рецепти. Те ще ви сгреят душата, но ще разхладят тялото!

РЕЦЕПТА: ГРЕЙПФРУТ КОМБУЧА

Първата от новите ни Комбуча рецепти е с аромат на грейпфрут и напомня сода с аромат на грейпфрут. Както всички ароматизирани Комбуча напитки, и тази се прави чрез вторична ферментация.

Може би не знаете какво представлява вторичната ферментация? Отскочете до блога, за да намерите подробно упътване за целия процес и майсторлък.

Не забравяйте да използвате прясно сварена Комбуча за тази рецепта и затворете плътно капака, за да създадете освежаващите газирани балончета.

Съставки:

 • Сок от 1/2 среден грейпфрут или 2 парчета от грейпфрут;
 • 1/2 ч. л. кафява захар;
 • Достатъчно Комбуча, за да напълните ½ литър съд (напомняме, че е желателно да използвате стъклен съд).

Инструкции:

Добавете сока от грейпфрут и захарта в съда;

Попълнете с Комбуча, оставяйки около ½ см от горното пространство;

Покрийте плътно съда и оставете на спокойствие културата за период 3-7 дни или докато прецените, че напитката е газирана според вашите предпочитания;

Преместете бутилките в хладилника за съхранение. Отворете внимателно, когато сте готови да пиете, без да разклащате, за да избегнете разливането на напитката от бутилката. И не забравяйте да споделите с другите това съвършенство.

Сервирайте с лед и консумирайте с удоволствие!

РЕЦЕПТА: ЦИТРУСОВИ ИЗКУШЕНИЯ – ПОРТОКАЛ, ГРЕЙПФРУТ И КОМБУЧА

Продължаваме с цитрусовите Комбуча рецепти, като в духа на предишната включваме отново грейпфрут, но с любимия на много хора портокал.

В тази рецепта използваме цели портокали или грейпфрути и малко коричка от тях, за да придадем велик вкус на цитрусови плодове и забавно газирано изживяване. Гаранция, че децата много ще харесат точно тази от всички Комбуча рецепти!

Съставки:

 • Около 2 литра прясно ферментирала Комбуча;
 • 1 органичен портокал;
 • 1 органичен грейпфрут.

Инструкции:

Обелете и разделете портокала и грейпфрута на парчета. Тези парчета разделете на 2, така че да оформите кубчета, които могат да се поставят в шише. Добавете 1-2 малки портокалови кубчета с коричка към всяка бутилка.

Напълнете бутилката си с Комбуча, като оставите около 2 см отгоре. Затваряте плътно бутилката. Повтаряте процеса за всички бутилки, като във всяка може да добавите и парченца грейпфрут или да акцентирате на един от тях.

Поставете на топло място с пряка слънчева светлина за 3 до 10 дни. Разтръсквайте бутилките ежедневно, за да освободите свръхналягането и проверете за газирането. Ако не са достатъчно газирани, затворете отново контейнерите, бързо ги разклатете и оставете да ферментират до 10 дни.

РЕЦЕПТА: LEMON-GINGER КОМБУЧА

За почитателите на сладко-киселите нюанси тази рецепта е точното попадение. Лимонът и джинджифил са, поотделно, два невероятни вкуса. Заедно те са невероятно допълващи се, придавайки отличителна пикантност, която работи толкова добре с почерка на Комбуча.

Съставки:

 • 1 ч.л. едро нарязан джинджифил;
 • Сок от 1/2 лимон;
 • 1/2 ч. л. захар (добавената захар дава възможност на Комбуча да създаде газировка, но може да я пропуснете или да използвате мед или кленов сироп на нейно място);
 • 2 чаши Комбуча чай.

Инструкции:

Добавете джинджифила, лимоновия сок и захарта към съд с вместимост половин литър.

Напълнете с Комбуча, оставяйки около 2 см от горната страна.

Запушете плътно и внимателно разклатете, за да разтворите захарта. Оставете да престои около 3-7 дни или докато Комбуча е газирана според вашите предпочитания. Напомняме, че колкото по-дълго я оставите, толкова по-кисела и пробиотична напитка ще бъде.

Преместете бутилките в хладилника. Когато сте готови да го изпиете, отворете внимателно, без да се разклащате, за да избегнете разливането на напитката.

Трябва да почистите напитката си през малък филтър или цедка за течности, за да премахнете джинджифила. Сервирайте студена задължително.

БОНУС РЕЦЕПТА: CLEAN GREEN Комбуча

Добавянето на листни зеленчуци към хранене може да е предизвикателство, особено що се отнася до конкретен вкус. Има хора, които не понасят вкуса на руколата например.

За да се улесни процесът и да се минимизира риска от разочарование, можете да изпробвате екстракти от тези растения в прахообразна форма. Те съдържат смес от сушени зелени листни зеленчуци, морски треви и други здравословни съставки.

Съставки:

 • 2 ч.л. зелен прах (1-2 супени лъжици) или шепа зеленчуци по избор
 • Сок от 1/2 лимон
 • Достатъчно Комбуча, за да напълните съд около 500 мл

Инструкции:

Добавете зеленчуците на прах и лимоновия сок в съда.

Напълнете с Комбуча, оставяйки пак около 2 см в горната част на бутилката. Затворете плътно и разклатете енергично, за да се разтвори зеленият прах. Оставете за 3-7 дни или до достигане на желаното ниво на газировка. Консумирайте веднага след като прецените, че е готово или преместете в бутилки и съхранявайте в хладилник.

Така винаги ще имате на разположение освежаваща пробиотична напитка. Надяваме се с тези Комбуча рецепти да сме ви дали малко свежи идеи за разнообразяване на лятото.


ПОСЛЕДВАЙТЕ НИ