Комбуча Блог

Номер 1 причина за подуването и как да се справите с нея

Подуването и газовете са проблем, с който често се сблъскваме. Особено дамите често виждат драстична разлика в началото на деня и в неговия край, що се отнася до коремчетата си. Ако и Вие страдате от редовно подуване и не знаете как да се справите с него, имаме отговори за Вас.

Най-простото обяснение на подуването е, че то е външното изражение на възпалителни процеси в стомаха. С други думи, основният източник за неприятното състояние е т.нар чревна дисбактериоза. Ако искате да се справите с подуването, трябва да решите този здравословен проблем.

Какво е чревна дисбактериоза

В стомаха ни виреят трилиони микроорганизми, които при здрав организъм са в много специфично съотношение. Техните нива и взаимодействие отговарят за храносмилателната функция, имунитета, гъбичните инфекции, кожното здраве и дори настроението ни. Всички тези бактерии са разпределени в различните части на дебелото и тънките черва. Ако в него попаднат различни вещества, които нарушават чревния баланс, това води до дисбактериоза.

Дисбактериозата обикновено е следствие от инвазивни лекарствени препарати (най-често анбитиотици) и неправилно хранене. Веднъж попаднали в организма, антибиотиците унищожават не само вредните бактерии (патогени), но и полезните такива (пробиотици). След лечение, ако диетата ни се състои основно от въглехидрати и захари и в нея липсват пробиотични храни, това създава предпоставка за дисбактериоза.

Симптоми на дисбактериоза

 1. Подуване, газове и диария
 2. Крампи и болки в стомаха
 3. Запек (по-рядко срещан от диарията)
 4. Диагностициран синдром на дразнимото черво
 5. Нетолерантност към определени храни, съдържащи глутен, лактоза, фруктоза или хистаминова нетолерантност
 6. Склонност към разболяване и честа преумора
 7. Дефицит на витамини и минерали, особено А, В12, D и Е
 8. Лоша абсорбция на мазнини
 9. Кожни проблеми
 10. Диагностициран синдром на пропускливите черва

Освен използването на медикаменти, има и други фактори, които могат да предизвикат или влошат дисбактериозата. Това са:

 • Диета, богата на въглехидрати и захари (с които вредните бактерии се хранят);
 • Хипотироидизъм, който може да забави метаболизма и да измени чревната микрофлора
 • Ниски нива на стомашни киселини, които участват в смилането на храната
 • Хроничен стрес

Как дисбактериозата се свързва с подуването

Вредните бактерии в стомаха се хранят с нехраносмелени хранителни молекули (особено захари и въглехидрати). При усвояването на тези молекули като остатъчен продукт се отделя водороден газ. Той, от своя страна, служи като храна за специфични микроорганизми в червата, познати като архибактерии, които произвеждат метан. Именно последният създава усещането за подуване и газове.

Добрата новина е, че дисбактериозата е лечимо състояние. За да се справите с нея, е необходимо да предприемете следните стъпки.

1. Дарявайте на организма си високи нива полезни бактерии

В началото приемът на пробиотични добавки е почти задължителен. Целта е червата отново да се колонизират с полезни бактерии, така че да се върне баланса на чревната мукоза.

2. Ограничете храната на патогените

Експериментирайте с изключването на различни храни от менюто. Вижте как ще се чувствате без въглехидрати (особено храни, богати на глутен) или без захар. Спрете алкохола и ограничете използването на медикаменти. За сметка на това заложете на храни, богати на фибри и протеини. Как ще разберете, че промените работят? Подуването и нередовният стомах ще се регулират. Кожата ще се изчисти и ще боледувате по-рядко.

3. Поддържайте високи пробиотични нива

В този случай превенцията е по-важна от лечението. За да не се стига отново до неприятната дисбактериоза, поддържайте нивата на полезни бактерии в тялото високи. Това можете да постигнете с редовна консумация на комбуча.


ПОСЛЕДВАЙТЕ НИ