Комбуча Блог

Подходяща ли е комбуча за бременни и кърмачки

Комбуча е натурална ферментирала напитка, която е богата на множество пробиотици, витамини и минерали. Ползите от редовната й консумация са добре документирани, но подходяща ли е тя за бременни и кърмачки? Отговаряме на въпроса ви тук.

Въпреки множеството си здравословни ползи, много бременни и кърмещи жени избират да не консумират комбуча. Основните причини за това са, че напитката има естествено ниско съдържание на алкохол и кофеин, което създава тревожност при майките.

Комбуча и алкохолът

Алкохолното съдържание на напитката се дължи на процеса на ферментация. При него дрождите на SCOBY гъбата „изяждат“ захарите от стартовата напитка и ги трансформират в пробиотици. При тази химична реакция се отделят молекули алкохол.

На практика, комбуча се класицифира като безалкохолна напитка, което означава, че алкохолните й нива трябва да отговарят на ристрикциите на Европейския съюз и да не превишават 0.5% алкохолно съдържание. Това означа, че в една бутилка комбуча, която купувате от магазина се съдържа същото количество алкохол, колкото в една безалкохолна бира. Ако комбучата, която консумирате е домашно приготвена, е вероятно алкохолните нива да са по-високи.

Повечето лекари съветват да се спазва пълно въздържание от всякакъв алкохол в първите три месеца от бременността. След тях не би трябвало да имате проблем с консумацията на комбуча. Ако имате съмнения, консултирайте се с експерта, който следи бременността ви. Доверявайте се на усещанията на тялото си. Ако не се чувствате добре след консумация на напитката, по-добре временно я изключете от менюто си.

Що се отнася до кърмачките, при тях повод за притеснения няма. Алкохолните нива в комбуча са твърде ниски, за да въздействат на бебето по какъвто и да е начин.

Комбуча и кофеинът

Кофеинът в комбуча идва от стартовия чай. Ако напитката е приготвена с черен чай, кофеинът в нея ще е с по-високи нива. Зеленият чай, за сметка на това, води до много по-ниски нива на това специфични съединение.

Комбуча лайф се произвежда от зелен чай, за да гарантираме минимални количества кофеин в крайния продукт. Бременните, които не желаят да консумират силно стимулиращи храни и напитки, могат да заложат на комбуча като безопасен вариант.

Кърмачките трябва да бъдат по-внимателни, особено с домашно приготвената комбуча, защото малки количества кофеин могат да достигнат до бебето и да го превъзбудят. Рискът от това е пренебрежим, но ако искате да се презастраховате, просто избирайте бутилирана комбуча и не я пийте преди времето за спане на кърмачето.

Комбуча и пробиотиците

Комбуча остава една от най-богатите на пробиотици напитки с напълно естествен състав. Полезните бактерии са изключително важни по време на бременността и кърменето. Те регулират храносмилането, повишават имунитета и намаляват риска от гъбични инфекции, от които много майки се оплакват. Традиционно ферментиралите храни са били важна част от менюто на всяка бременна именно заради пробиотичните им нива.

Дали ще изберете да си набавяте пробиотици през добавки, или като консумирате комбуча е личен избор, който трябва да е продиктуван от индивидуалното ви състояние и съветите на вашия лекар. Към момента няма обстойни клинични изследвания, които да демонстрират ефектите на комбуча при бременни и кърмачки. Нашият съвет е, ако сте любител на напитката, експериментирайте с нея в този важен период и преценете как ви се отразява консумацията й. Тялото ще ви даде най-добри сигнали дали комбуча е подходяща за вас, докато износвате и храните детето си.


ПОСЛЕДВАЙТЕ НИ