Комбуча Блог

Подходяща ли е комбуча за палео диетата?

Все повече хора избират палео диетата като режим на хранене. При нея от менюто се изключват множество храни и напитки, за които има сведения, че не са били достъпни за нашите далечни предци ловци-събирачи. Според привържениците на палео режима телата ни така и не са се приспособили напълно към житните култури, навлезли в менюто през земеделието. Смята се, че по време на Палеолита хората са консумирали храна, богата на нутриенти, която позволява да отключим пълния си генетичен потенциал.

Кои храни не се консумират при палео диетата?

Палео диетата изключва от менюто ни зърнените и бобови култури (пшеница, царевица, ориз, боб, леща, нахут и други). Смята се, че тялото ни няма напълно развит механизъм за усвояването им. Освен това, всички те са богати на въглехидрати, които се превръщат в мастни депа, ако не бъдат изразходени.

Не се консумират също захар и всякакви преработени храни, както и алкохол и млечни продукти.

Има ли място комбуча в палео диетата?

Въпреки че комбуча е напитка с хилядолетна история, нейното място в палео диетата е въпрос на дискусии. На първо място, се смята, че тя не е била достъпна за хората от Палеолита. В допълнение, методът на приготвяне на комбуча включва захар, която не се консумира в този хранителен режим.

Някои палео експерти препоръчват комбуча, приготвена с кокосова захар или мед, но тя е трудна за направа и химичният й състав е различен от този на класическата такава.

Повечето палео привърженици смятат, че няма достатъчно информация относно комбуча, за да се реши дали тя е подходяща за консумация. Въпреки че не можем да оспорим историята или да променим ничии хранителни навици, ние от екипа на Комбуча България смятаме, че напитката е подходяща за всички.

Каквато и диета да сте избрали, нашият съвет е – не изпадайте в крайности. Грижете се за нуждите на тялото си и му набавяйте всички необходими хранителни вещества. Консумирането на една бутилка комбуча на ден ще дари на организма ви високи пробиотични нива и ще подпомогне храносмилането и цялостното ви здраве.


ПОСЛЕДВАЙТЕ НИ