Комбуча Блог

Полезни вещества в комбуча – кои са и за какво служат

Всички знаем, че комбуча е богата на пробиотици – полезните бактерии, които живеят в червата и отговарят за цялостното ни здраве. Благодарение на тях се радваме на висок имунитет, добро храносмилане, кожно здраве, добра функция на отделителната система и повишено настроение. Ние смятаме, че високите пробиотични нива в комбуча са достатъчна причина да консумираме напитката. Но полезните бактерии не изчерпват списъка с важни за тялото вещества, които напитката съдържа. Ето какво друго дарявате на организма си, когато пиете комбуча.

1. Чаени полифеноли и аминокиселини

Както знаете, една от основните съставки за ферментацията на кобуча е чаят. Той може да бъде черен или зелен. Независимо точно какъв е обаче, част от неговите полезни вещества остават в крайната напитка. Чаят съдържа две особено важни вещества – катехини и полифеноли. Те се грижат за доброто храносмилане, имат благоприятен ефект при регулирането на теглото, подбряват дейността на нервната и сърдечно-съдовата система и повишават имунитета.

2. Глюкоронова киселина

Глюкороновата киселина е мощен антиоксидант. Тя се свързва с токсините в кръвния поток и ги извежда от организма. Тоз процес е познат кат глюкуронидация. Това вещество успешно освобождава тялото от стеориди, екологични замърсители, наркотични вещества и натрупана жлъчна киселина. Някои хормони също могат да бъдат глюкуронидирани и така да се пренасят из организма по-лесно.

Глюкороновата, заедно с бутировата киселина, укрепват стените на червата и предпазват от паразити. Изследвания с плъхове показва, че това вещества има пречистващо действие за бъбреците и черния дроб.

3. Глюконова киселина

Тя е един от основните остатъчни продукти на ферментационния процес. Бактериите трансформират глюкозата в глюконова киселина, като усвояват каприлова киселина. Този процес е важен, за да се предотврати развитието на някои видове гъбички в чая.

Глюконовата киселина предпазва и човешкото тяло от развитието на гъбични инфекции. Тя също така има заздравяващо действие върху стените на червата.

4. Глюкарова киселина (Глюкарат)

Глюкаровата киселина увеличава детоксикиращите способности на черния дроб. Това се постига, благодарение на способността й да блокира ензима бета-глюкуронидаза. Това увеличава екскрецията на токсини от тялото.

5. Оцетна киселина

В комбуча някои бактерии директно трансформират фруктозата или глюкозата в оцетна киселина. Тя предпазва течността на развитието на гъбички и патогени. В клинични изследвания с плъхове оцетната киселина подпомага редуцирането на холестерола, кръвната захар и кръвното налягане. Ето защо се смята, че точно това вещество има ползотворно влияние върху сърдечно-съдовата система. Не на последно място, оцетната киселина регуира усещането за ситост и така подпомага свалянето на килограми.

6. Маслена киселина

При ферментационния процес на комбуча се получава и маслиена киселина, която защитава клетъчните мембрани в човешкото тяло. Това вещество заздравява стените на червата и така предпазва тялото от попадане на несмелени хранителни молекули в кръвния поток. Маслената киселина подобрява цялостното кръвообращение и предпазва от запек.

Тя служи като инхибитор за туморни клетки в дебелото черво, като същевременно предпазва цялостната структъра на тъканите в отделителната система.

7. Млечна киселина

Млечната киселина е поредният важен метаболит на комбуча. Тя е в по-голяма концентрация в напитките, получени от зелен чай. Когато е достъпна за мозъка, тази киселина го снабдява с глюкоза и подкрепя неговата дейност. Важна е също и за нервната система, тъй като невроните използват лактат за енергия. Глиалните клетки трансформират глюкозата в лактат и снабдяват с него невроните. Това осигурява по-добра мозъчна дейност, повишени фокус и концентрация.

8. Ябълчена киселина

Ябълчената киселина е подобна на глюкороновата киселина по свойства. Тя подпомага детоксикацията, като се свързва с токсичните метали в организма. Често се използва в хранителните добавки за митохондриално здраве. Ябълчената кисиелина редуцира мускулната умора и подобрява спортното представяне. Препоръчва се и при фибромиалгия.

Това вещество има множество ползи върху здравето на кожата. То стяга порите и подобрява кожната еластичност. Важно е да се приема вътрешно, а не да се полага локално върху тялото или лицето, защото при топично приложение може да доведе до странични ефекти.

9. Уснинова киселина

Усниновата киселина деактивира някои специфични групи вируси. Тя е мощно антибиотично вещество, което се използва при лечението на бактерии и гъбички. Има противовъзпалителни свойства и подпомага свалянето на килограми.

10. Оксалова киселина

Тази киселина участва в синтеза на аденозин трифосфат и повишава енергийния метаболизъм. Служи като инхибитор за лактат дехидрогеназата. Това е ензим, който предизвиква анаеробен енергиен метаболизъм. Доказано е, че раковите келтки предпочитат анаеробни метаболити. Така, инхибирането на този ензим служи като превенция против туморни и ракови образувания.

11. Етанол

Етанолът помага на оцетните бактерии да се развиват и да произвеждат оцетна киселина. Той има антимикробно действие и служи като средство за обезпаразитяване. Комбуча напитките, които се предлагат в магазинната мрежа имат етанолови нива около 0.5%, които нямат странични ефекти при консумация.

12. Витамини от В групата

Скорошно изследване демонстрира наличието на следните витамини в комбуча – В1, В2, В6 и В12. Всички те подпомагат дейността на нервната система и подобряват цялостното настроение и здраве.

13. Други вещества

При ферментацията в комбуча напитката се отделят малки количества хиалуронова киселина и хондроитин сулфат. Тези вещества са изключително ценни за ставното здраве, като подобряват мобилността на ставите и редуцират болката и сковаността.

Готови сте да включите комбуча в менюто си? Поръчайте желания от вас вкус от нашия онлайн магазин.


ПОСЛЕДВАЙТЕ НИ