Комбуча Блог

Ползи от редовния прием на пробиотици

Всички знаем, че комбуча е естествено богата на т.нар пробиотици. Това са полезни бактерии, които живеят в стомаха ви. Тяхното наличие гарантира добро храносмилане, здрава кожа и висок имунитет. За какво още са важни пробиотиците – споделяме днес.

1. Пробиотиците подобряват храносмилането

Основното преимущество на пробиотиците е положителното въздействие, което оказват на храносмилането. Тъй като тези полезни бактерии живеят основно в стомаха, високите им нива предотвратяват газовете, запека или разстройството и имат цялостен положителен ефект върху усвояването на храната.

2. Пробиотиците подобряват здравето на половата система при дамите

При жените състоянието на храносмилателния тракт е пряко свързано с това на половата система. Честите гъбични инфекции, повишената чувствителност и лесната влагалищната дразнимост са признаци за ниски пробиотични нива. Редовната консумация на комбуча може да разреши всички тези проблеми бързо и ефикасно.

3. Пробиотиците повишават имунитета

Тези полезни бактерии служат като лични треньори за имунната ни система. Те учат тялото да реагира само на патогени, които реално могат да го застрашат. Така се повишава имунитета и се редуцира риска от сезонни заболявания, като настинки и грипове.

4. Пробиотиците подобряват кожното здраве

Множество кожни заболявания и проблеми (акне, екземи, някои алергични реакции и други) са причинени от липса на пробиотици. Високите нива на полезни бактерии драстично подобряват състоянието на кожата, намаляват омазняването, раздразнението и зачервяването. Особено важен е примеът на пробиотици при акне.

5. Пробиотиците подпомагат психическото здраве

Голяма част отхормоните се произвеждат в стомаха. Доказано е, че състоянието на храносмилателната система влияе на ментални проблеми, като депресия, апатия, летаргия и безпокойство.

Комбуча и пробиотици

Множеството здравословни ползи, с които е известна комбуча се дължат на процеса на ферментация. При него гъбата SCOBY трансформира захарта от напитката в полезни вещества. Сред тях са и пробиотиците. Наред с тях, комбуча е богата и на някои витамини и минерали, както и на антиоксидтанти. Тъй като комбуча е жива напитка, няма метод за изчисляване на точните пробиотични нива във всяка бутилка. Те ще зависят от топлината и влажността на въздуха при процеса на ферментация, от стартовия чай, качеството на гъбата SCOBY и използваните съставки. При сериозен дефицит на пробиотици (след прием на антиобиотици, например) ви съветваме да комбинирате консумацията на комбуча с прием на пробиотична добавка.


ПОСЛЕДВАЙТЕ НИ