Комбуча Блог

Поне 9 причини да опознаете папаина

Kombucha-bottle-for-web-papaya

Определят папаята като „кралица на витамините и полезните вещества”, а нейно основно достойнство е съставката й папаин – специфичен ензим, притежаващ триизмерна полипептидна верига, сглобена от 212 аминокиселини. Сходен е по действие на човешкия храносмилателен ензим пепсин.

Названието си „папаин” ензимът получава в края на XIX в.

Освен в папаята папаин се съдържа в ананаса, банана, кивито и мангото. Най-високо е съдържанието му в неузрелите плодове папая.

Папаинът от векове служи като отлично средство за лечение на стомашни заболявания. Той притежава лечебни свойства при гастрит, язва на стомаха и дванадесетопръстника, при киселини и помага за оздравяване на храносмилателната система. Освен това оказва успокояващо действие върху стомаха. Народна практика в тропическите страни е да се дъвчат листа папая или неузрели плодове с цел профилактика на стомашни заболявания.

9 ползи от папаина

1. Топи мазнините. Ролята на папаина в човешкия стомах е да смила белтъците, въглехидратите и мазнини. Това оказва благоприятно влияние върху подкожните мазнини – папаинът спира отлагането им и ликвидира запасите. Един милиграм папаин е достатъчен, за да преработи бързо и ефективно 3 грама яйчен белтък. Папаята, подобно на ананаса, идва на помощ в борбата с целулита и затлъстяването.

2. Извежда токсините и шлаките. Папаинът разгражда веществата в тъканите и червата. По този начин извежда от човешкото тяло шлаките, т.е. продуктите, резултат от неправилно хранене, които затормозяват нормалната обмяна на веществата. Освен това подпомага премахването на симптомите на лошото храносмилане (газове, диария, тежест в стомаха и др.), стимулира перисталтиката, редуцира гнилостните процеси в червата и премахва лошия дъх.

3. Лекува кожни заболявания. Папаинът притежава антибактериално, противовъзпалително и антиокислително действие. Прилага се външно при изгаряния, екземи, отоци, болки и възпаления, спортни травми. Стимулира бързото възстановяване на клетките на епидермиса.

4. Укрепва имунната система. Папаинът разрушава клетъчните мембрани на болестотворните микроорганизми и фактически ги убива. Спомага също така за бързото възстановяване на силите след боледуване. Папаинът може да бъде използван за намаляване на подуването при възпалено гърло и за облекчаване на болка в синусите, причинена от блокирани или подути синуси. Освен това заедно с другите протеолитични ензими разрушава вредните имунни комплекси, които предизвикват автоимунни заболявания.

5. Папаинът влияе благоприятно върху сърдечносъдовата система. Укрепва я, подобрява кръвообръщението и разрежда кръвта. Прилага се ефективно при лечение на атеросклероза, варикозно разширение на вените и тромбофлебити. Изследвания сочат, че папаинът понижава нивото на холестерол в кръвта.

6. Папаинът се използва в козметиката за различни цели. Той има избелващ ефект и се прилага в препарати за поддържане на зъбите и кожата. Особено полезен е при третирането на мазна кожа.

7. Противораково действие. Папаинът влияе върху раковите клетки в процеса на формиране на тъканни новообразувания. Той разрушава кръвоносната система в района на раковите колонии и ги лишава от хранителни вещества, т.е. обрича ги на гибел. Препаратите, съдържащи папаин, се използват при лечението на късни стадии на рак и в периода на химиотерапия или лъчева терапия. Благодарение на тях се предотвратява образуването на метастази.

8. Препарати, съдържащи папаин, се прилагат при лечението на херния.

9. Има положително въздействие върху опорно-двигателния апарат. Намалява болките и сковаността при артрит. Има данни, че действа обезболяващо при проблеми с гръбначните дискове.

Активните спортисти ценят високо свойствата на папаина да облекчава натоварването върху ставите, сухожилията и мускулите.


ПОСЛЕДВАЙТЕ НИ