Комбуча Блог

Преборете пролетната умора с адаптогени

Идва най-хубавият сезон от годината, когато природата се раззеленява, времето се стопля и захвърляме дебелите зимни дрехи. Заедно с него идва и пролетната умора. Това е добре изследвано състояние, което се свързва с:

  • Нарушен сън;
  • Летаргичност;
  • Адренална умора;
  • Повишени нива на стрес;
  • Склонност към тревожност и безпокойство;
  • Захарен глад и липса на енергия;

Експертите смятат, че всичко това се дължи на факта, че тялото трябва да се пренастрои към редица промени – по-високи температури, повече слънчево греене, по-дълги дни. Комбинирайте тези фактори с предстоящите празници и ежедневното работно темпо и получавате пролетна умора.

Добрата новина е, че можем да се справим с този проблем по напълно натурален път – с помощта на т.нар адаптогени.

Адаптогените са специфични растения, познати на човечеството от хилядолетия. Още в древен Китай и Индия хората са приемали адаптогени, за да се справят с различни стресови ситуации и стимули. Особено популярни по това време са били женшенът, ашвагандата и родиолата.

Терминът „адаптогени“ е измислен от руския учен Израел Брекман през 1947. Той е първият, който подробно изследва тези растения и наблюдава, че всички те имат сходни качества, а именно:

  • Повишават способността на тялото да се справя с вътрешни и външни стресори;
  • Демонстрират стимулиращ ефект върху нервната система след еднократна и дългосрочна употреба, който води до подобрена мозъчна дейност и по-голяма концентрация, особено при стрес;
  • Нормализират естествените функции на организма;
  • Напълно безопасни са и нямат нежелани странични ефекти;

Днес адаптогените са изключително модерни и се смятат за вълшебни растения, които могат да излекуват всичко – от преумора до инфертилитет. Истината е, че тези билки имат множество ползи за организма, но не са чудодейни и трябва да се комбинират с цялостен здравословен режим на хранене.

Как работят адаптогените

За да разберем как адаптогените влияят на тялото, трябва първо да разгледаме един от основните методи, по които то реагира на стрес – HPA оста. HPA оста включва хипоталамуса, хипофизата и надбъбречните жлези, които са свързани чрез нервната и еднокринна системи. При стрес първи реагира хипоталамуса. Неговата роля е да разпознае стресовият фактор и да сигнализира епифизита. Тя, от своя страна, изпраща импулс към надбъбречните жлези и те секретират кортизол – хормон на стреса.

При хроничен стрес и преумора, тази ос е постоянно активна, което оказва влияние върху съня, либидото, имунната система, кръвната захар, апетита, дейността на щитовидната жлеза и нервната система.

Адаптогенните билки подпомагат успокояването на HPA оста, като регулират произоводството на кортизол от надбъбречните жлези. Така те връщат тялото към състояние на хомеостаза и редуцират неприятните симптоми свързани, с пролената умора. В допълнение, адаптогените модулират клетъчната сензитивност към кортизол, като така подпомагат цялостния по-добър отговор на тялото към стресови фактори.

Като имате предвид всичко това, Ви представяме 5 адаптогена, които значително ще облекчат симптомите на пролетна умора.

1. Ашваганда

Ашваганда е може би най-добре познатият адаптоген. Името на растението буквално означава „конска миризма“ и се дължи на натрапчивия му аромат. Заради него повечето хора предпочитат да консумират ашваганда под формата на таблетки.

Растението редуцира възпалителни процеси, намалява кръвното налягане и повишава имунитета. Ашваганда е единственият адаптоген, който повишава щитовидната функция, като увеличава серумните нива на Т3 и Т4. Препоръчва се и при пациенти с ревматоиден и остеоартрит за облекчаване на болките.

Ашваганда подпомага дейността на надбъбречните жлези и така балансира нивата на хормони в тялото. Нейният прием се свързва със занижени нива на стрес и повече енергия.

2. Мака

Коренът от мака е както адаптоген, така и супер храна. Растението е типично за Андите и се отглежда основно, заради кореновата му система, която е богата на протеини, фибри, калций, магнезий и амино киселини. Мака се използва като натурален лек от стотици години. Нейният прием подобрява либидото, регулира резките промени в настроението и намалява адреналната умора.

Като адаптоген мака има способността да подпомага цялата ендокринна система в производството на хормони. Коренът регулира синтеза им, като стимулира или успокоява жлезите с вътрешна секреция, според индивидуалните нужди на тялото. При продължително консумиранен на мака се наблюдава подобрена функция на хипоталамуса и епифизата, които връщат баланса на надбъбречните жлези.

Мака има приятен вкус и може да се добавя към сокове и смутита.

3. Женшен

Известно е, че стресът и преумората повишават възпалителните процеси в тялото, а именно те са отговорни за падането на имунитета. Ето защо през пролетта, въпреки затоплянето на времето често страдаме от настинки и грипове. Женшенът е една от основните билки, които имат пряк ефект върху имунитета, като регулират дейността по HPA оста и намаляват нивата на стрес и безпокойство.

Редица изследвания демонстрират ненадминатите качества на женшена в редуцирането на възпаления. Растението е особено подходящо за хора, страдащи от диабет, сърдечни заболявания, остеопороза, ревматоиден артрит и астма. Женшенът е също и отявлен невропротектор, който редуцира риска от дегенеративни заболявания на нервната система.

4. Родиола

Повишените нива на кортизол изтощават хранителните запаси на тялото, вредят на паметта и имат пагубен ефект върху кръвната захар и метаболизма. Родиолата е адаптоген, който доказано редуцира секретирането на кортизол.

Освен това, растението повишава енергийните нива и подобрява концентрацията. Родиолата е натурален антидепресант и има предпазващат ефект за сърцето.

От всички 20 вида растения, които спадат към семейството на родиолата, само Rhodiola rosea има полезни качества за организма.

5. Сибирски женшен

Това растение се използва в традиционната китайска медицина от 2000 години. Слави се като стимулант за нервната система, който редуцира нивата на кортизол и повишава енергията. Сибирският женшен успешно се справя с пролетната умора и регулира свързания с нея захарен глад.

Растението повишава имунитета, стабилизира кръвната захар, подобрява концентрацията и регулира възпаления, особено в областта на белите дробове. Сибирският женшен се препоръчва при менопауза като средство за облекчаване на безсънието.

За справянето с пролетната умора са важни също и високите пробиотични нива. Полезните бактерии повишават имунитета, редуцират възпалителните процеси и подобряват храносмилането. Можете да си ги набавите, като се насладите на бутилка комбуча.


ПОСЛЕДВАЙТЕ НИ