Комбуча Блог

Пробиотици за по-добро настроение

Ползите от пробитоиците за чревното здраве са добре документирани. Знаем, че тези полезни бактерии подобряват храносмилането, намаляват газовете и подуването и повишават цялостния ни имунитет. Знаете ли обаче, че редовният прием на пробиотици се асоциира с по-добро психическо здраве? Ето какво е научното обяснение на този феномен.

Стомахът и мозъкът в човешкото тяло са взаимосвързани чрез т.нар вагус нерв. Те образуват специфична комуникационна ос, по която се предават биохимични сигнали от единия до другия орган. С други думи, мозъкът влияе на храносмилането. Всички знаем, че когато сме под стрес, работата на храносмилателната система се затруднява. За това и казваме, че стомахът ни е „на топка“. По същата логика, храната, която ядем оказва влияние върху химикалите, които мозъкът отделя, а по този начин и върху емоционалните ни състояния, фокус, мотивация и цялостна концентрация.

Експертите обаче са стигнали по-далеч в проучванията си и са установили, че в стомаха има множество нервни окончания. Ето защо лекарите го наричат още ентерична нервна система или втори мозък. Доказано е, че голяма чат от химикалите, които влияят на настроението ни се произвеждат в храносмилателната система. Такива са например, серотонин, допамин и гама-аминобутирова киселина. Това означава, че нейното здраве и оптимално функциониране оказват пряко въздействие върху психическото ни състояние.

Когато стомахът страда от синдром на пропускливото черво, болест на Крон, хроничен запек или диария, това може да отключи депресия и меланхоличност или безпокойство и агресия.

Къде се вписват пробиотиците в тази картина?

Проучване от 2013 година демонстрира, че жените, които консумират богати на пробиотици храни докладват за много по-малко промени в настроението през целия месец. Изследвания с ядрено-магнитен резонанс на участничките в същото проучване показва, че тези, чиято диета е богата на пробитоици имат много ниска активност в инсулата. Това е мозъчният дял, който отговаря за усвояването на стимули, идващи от стомаха по вагус нерва.

С други думи, учените имат сериозни доказателства да вярват, че здравите черва могат да ни избавят от лошото настроение, да внесат повече спокойствие и хармония в живота ни. Разбира се, другата страна на монетата е, че когато се чувстваме добре в тялото си и сме здрави, имаме много по-малко причини да изпадаме в депресивни състояния.

Особено в сезона на пролетната умора заложете на комбуча за цялостна грижа за здравето. Гарантираме ви чудесен вкус, по-добро храносмилане и повече усмивки през деня.


ПОСЛЕДВАЙТЕ НИ