Комбуча Блог

Рецепта за домашна комбуча с боровинки и джинджифил

В сезона на настинките е добре да подсилваме имунитета си по естествен път. За да не ти се налага да пиеш лекарства, изпробвай тази имуностимулираща рецепта за домашна комбуча.

Ще са ти необходими

  • 1 голям буркан
  • 8 пакетчета черен чай
  • 1 гъба СКОБИ
  • 1 ч.ч. захар
  • 1 ч.ч. боровинки
  • 1 с.л. пресен настърган джинджифил
  • 1 ч.ч. готова комбуча с натурален вкус
  • парче марля или друг вид порест плат и ластик

За да приготвиш ароматната комбуча започни с класическата рецепта за напитката.

Заври 2 ч.ч. вода и добави захарта към тях. Разбъркай добре, за да се разтвори.

Сложи чаените пакетчета и ги остави за 15 мин. Извади ги и остави течността да се охлади добре.

Изсипи готовия чай в буркана, допълни с 2 л вода и готовата комбуча. Сложи гъбата SCOBY най-отгоре, покрий буркана с марлята и я закрепи за гърлото с ластик.

От този момент нататък комбучата започва да ферментира. Твоята домашна комбуча ще е готова след 7 до 12 дни, като от време на време можеш да проверяваш вкуса и да я разбъркваш с дървена лъжица.

След петия ден можеш да добавиш боровинките и джинджифила, които се приготвят по следния начин.

В подходящ съд сложи боровинките, джинджифила, 2 с.л. захар и ½ ч.ч. вода и остави да заври.

Когато сместа започне да се сгъстява, намали огъня и разбъркай добре с дървена лъжица. Намачкай боровинките с лъжицата и остави сместа да изстине напълно.

Отвори буркана, извади гъбата и около 1 ч.ч. от течността в него. Бавно налей сиропа от боровинки и джинджифил. Върни гъбата и запечатай съда.

Когато си доволен от вкуса на комбучата и от газировката, прецеди течността и я налей в подходящи шишенца. Бутилирай и съхранявай в хладилник

Боровинките са богати на антиоксиданти, а джинджифилът има силно антисептично действие. В комбинация с богатата на пробиотици комбуча, тази комбинация ти гарантира добро здраве през всички студени месеци.


ПОСЛЕДВАЙТЕ НИ