Комбуча Блог

С какво да се храниш, за да подобриш храносмилането си

Вече ти е известно, че полезните бактерии (пробитоици) са жизнено важни за доброто функциониране на стомаха. Също така знаеш, че комбуча е богата на тях. Какво точно са пробиотиците и по какви други начини можеш да си ги набавяш – споделяме в днешната статия.

Всеки път, когато се храниш, подхранваш около 100-те трилиона бактерии, които живеят в стомаха ти. В последните години множество изследвания демонстрират важността на чревния микробиом. Знаем, че стомашната микрофлора оказва влияние върху начина, по който храната се обработва, както и върху имунната система, възпалителните процеси и настроението ни.

Това се дължи на множеството дейности, които пробиотиците извършват. С тяхна помощ тялото метаболизира храната в енергия, синтезира витамини, предпазва се от патогени и тренира имунната система да реагира само при необходимост. Над 1000 различни вида бактерии обитават червата и всеки вид има определени функции. Има редица фактори, които влияят за оформянето на личния ни микробиом – режим на хранене, генетика, средата, в която живеем, възрастта ни и начинът ни на раждане (секцио или нормално). От тях имаме най-добър контрол върху режима си на хранене. Именно за това е важно да консумираме храни, богати на пробиотици.

Как храната влияе на чревния микробиом

Различните видове бактерии имат нужда от различна храна, за да оцелеят. Например, проучванията сочат, че типичната западна диета, богата на протеини и мазнини води до по-високи нива на бактерии от щама Bacteroides. Ако консумираме повече въглехидрати и фибри, от друга страна, това ще доведе до повече бактерии от щама Prevotella.

Тъй като учените тепърва започват да изследват чревния микробиом в по-голяма дълбочина, все още не може да се каже какво точно представлява неговото оптимално здраве. За сега е сигурно, че разнообразието от полезни бактерии е ключово за цялостната функция на организма. Ниските нива на пробиотици в комбинация с липсата на разнообразни щамове води до затлъстяване, инсулинова резистентност, сърдечно-съдови проблеми и храносмилателни неразположения. За това е важно да консумираме всички видове нутриенти и да набавяме на тялото си разнообразие от витамини и минерали.

Подобри чревния си микробиом с тези храни

1. Храни с високо съдържание на фибри, като плодове и зеленчуци, бобови, ядки, семена и пълнозърнести продукти.

2. Пребиотични храни. Пребиотиците служат като храна за полезните бактерии. За това е важно те също да участват в менюто ни. Най-богатите на пребиотици храни са лук, чесън, праз, аспержи, цвекло, зеле, бобови, банани и семена.

3. Ферментирали храни. Процесът на ферментация обогатява храните с лакто-произвеждащи бактерии. Те са устойчиви на киселинната стомашна среда, което ги прави изключително ценни. Ако типичните ферментирали храни не са ти по вкуса, можеш да опиташ кефир, комбуча, темпе, мисо или да изпробваш някоя съвременна рецепта за ферментация на зеленчуци.

Не забравяй, че здравето е ежедневен избор, който правим, а храната е в основата на всяко добре функциониращо тяло.


ПОСЛЕДВАЙТЕ НИ