Комбуча Блог

domashna-kombucha-2-chast

Топ 5 рецепти за домашна Комбуча

Ферментиралата жива напитка е нещо, което не се вижда всеки ден. На пръв поглед, Комбуча е гъделичкаща смесица от вкусове като ябълков сайдер и шампанско, но не е същата като тях. Изходният продукт на гъбата SCOBY е кисела пробиотична и с лечебен потенциал напитка. И да – най-хубавото е, че можете сами да си приготвяте домашна Комбуча по ваш вкус.

Преди известно време разгледахме историята на гъбата чудо и ви разказахме най-любопитните детайли за нея. Още по-интересен е фактът, че тя се е претворила с наша помощ в екзотичните вкусове Комбуча лайф – класик, джинджър, папая, бъз, арония, роза и мента.

Знаете ли какво е Комбуча

Честно казано, все по-малко хора не знаят какво представлява. И това е така, защото тя е сензация и децата също я обожават. С домашна Комбуча може да изненадате гости и приятели много приятно, защото тя е нещо различно, оригинално и най-важното – напълно здравословно решение за всички.

Силата на приготвената домашна Комбуча се крие в различни свойства и съставки като пробиотици и дрожди, витамини от В група, ензимите папаин и бромелаин и няколко органични киселини. С тяхна помощ се подсилват храносмилателните процеси и усвояването на хранителни вещества.

Най-общо казано, SCOBY се развива в определени условия, при които се храни със захар и чай. След като реши, че ѝ е достатъчно и не иска повече да бъде гъба, тя се превръща в жива пробиотична напитка, богата на ензими и органични киселини. А, да не забравяме и полезните бактерии и дрожди – те я правят още по-магическа, отколкото е!

Как да си направим вкусна домашна Комбуча

Не е изключително голяма философия да си приготвите домашна Комбуча, но все пак има няколко основни неща, за които трябва да се внимава.

Без да искате, може лесно да замърсите гъбата, когато я приготвяте, а това не ѝ харесва. Не е добре да използвате метален съд, защото металът си взаимодейства с киселините. И я съхранявайте на топло спокойно място – при по-висока температура, процесът на ферментация се ускорява и обратно.

Всички хитринки за приготвяне на домашна Комбуча, която може да овкусявате по днешните рецепти, споделихме с вас в тази статия.

И сега да видим какви варианти на домашна Комбуча може да си приготвяте сами.

Очарователни рецепти за домашна Комбуча

Джинджър-манго домашна Комбуча

Съставките са:

  • 1 купичка от прясно или замразено манго
  • Парче обелен джиндифил

Инструкции за приготвяне на сочна домашна Комбуча:

Поставете размразеното манго и джинджъра в блендер или кухненски робот. След като ги смесите достатъчно добре, изсипете ги във форма за лед и замразете до твърдо състояние. Две кубченца са около ¼ чаша от плодово пюре.

След като сте приготвили своята неароматизирана домашна Комбуча и ферментирането е приключило, преместете я в буркан около 1 кг вместимост и добавете 2 кубченца от пюрето. Затворете съда и оставете да ферментира още 1 до 3 дни, в зависимост от това колко по-силен искате да е вкуса на пюрето. Останалите замразени кубчета може да използвате отново за следващо приготвяне.

По подобен начин се прави и втората рецепта за овкусена боровинково-малинова домашна Комбуча.

Съставките са:

  • Чаша пресни или замразени боровинки
  • Чаша пресни или замразени малини
  • По желание – може да добавите 2 с.л. чиа семена

Инструкции за приготвяне:

В малка тенджера загрявате плодовете на средна температура, докато пуснат соковете си. След това ги смилате в блендер, изсипвате сместа във форма за лед и оставяте да замръзне. Отново 2 кубчета са ¼ чаша пюрето.

Прехвърляте готовата домашна Комбуча в голям стъклен буркан и добавяте две кубченца от замразеното пюре и оставяте да ферментира около 1-3 дни. Когато прецените, че е готово, може да добавите семената чиа, след което да разбъркате за финал.

Лимон и джинджифил са звездите в следващата превъзходна домашна Комбуча!

Съставките са:

  • 1 ч.л. нарязан или настърган джинджифил
  • Сок от ½ лимон
  • ½ ч.л. захар, но може да се използва и мед или кленов сироп
  • 2 чаши чай домашна Комбуча

Добавяте първите три съставки в съд с капак около 500 мл, допълвате комбуча, като оставяте наполовина празно пространство. След това затваряте и разклащате внимателно, докато се разтвори захарта. Оставяте да престои 3-7 дни според това колко по-силно изразени искате да са вкусовете.

Когато мине определеното време, премествате съда в хладилника. Внимавайте при отварянето, за да не разлеете готовата благоуханна домашна Комбуча. За всеки случай може да филтрирате парченца джинджър, ако има такива.

Сервирайте и консумирайте охладена вашата ароматна домашна Комбуча!

Всичко това е само началото от поредица рецепти, с които ще ви радваме в нашия блог.

Следете ни всяка седмица, за да не пропускате новите рецепти за домашна Комбуча.


ПОСЛЕДВАЙТЕ НИ