Комбуча Блог

Ферментирали храни при автоимунни заболявания – как помагат

Автоимунните заболявания идват с редица симптоми, които значително затрудняват ежедневието. Всеки човек с такова състояние търси прости, лесни и приложими начини как да подобри симптоматиката, за да се радва на повече виталност и добро настроение.

В изследването на д-р Алесио Фазано от 2009 се отчита, че за появата на автоимунно заболяване са необходими три условия:

  • Генетична предразположеност;
  • Отключващ фактор/тригър;
  • Повишена пропускливост на червата;

Според д-р Фазано задължително трябва да има проблем с храносмилането и чревната мукоза, за да се стигне до автоимунно заболяване. Следователно, първото нещо, което можем да направим при подобно състояние е да се погрижим за здравето на червата си.

Тук на помощ идват ферментиралите храни и напитки, които от хилядолетия се използват като метод за по-добро храносмилане. В тях се съдържат трилиони полезни бактерии.

Всички те имат пряко въздействие върху пропускливостта на червата. Тези полезни бактерии, които експертите наричат пробиотици, подобряват способността на стомаха да усвоява полезните вещества от храната. Благодарение на тях се повишава имунитета и тялото по-лесно се освобождава от натрупаните токсини.

Ферментиралите храни са основна част от всеки здравословен хранителен режим, но при автоимунно заболяване те са задължителни. Ето 4 конкретни начина, по които те подобряват здравето на хора с автоимунни заболявания

1. Ферментиралите храни и напитки подобряват пропускливостта на червата

Въпреки че е времеемко, лечението на синдром на пропускливите черва не е невъзможно. Първото условие за справянето с това състояние е в стомаха да има достатъчно полезни бактерии. Една от основните причини за появата на това състояние е т.нар дисбиоза – липса на баланс между полезните и вредните бактерии в червата.

Вредните бактерии произвеждат токсини, познати като липополизахариди, които директно нарушават целостта на чревната мукоза и така повишават риска от пропускливост. Полезните бактерии, от друга страна, „задушават“ патогените и така не им позволяват да отделят токсини.

Възпалителните процеси в червата са в основата на синдрома на пропускливите черва и на много автоимунни заболявания. Един възпалителен химикал – тумор некроза фактор алфа (TNF-α) – се свързва с развитието на множество автоимунни заболявания.

Пробиотиците подпомагат синтеза на вещества, които редуцират възпалителните процеси и блокират TNF-α, като така намаляват риска от здравословни проблеми.

2. Ферментиралите храни подобряват абсорбцията на хранителни вещества

Когато има автоимунно заболяване на лице, често се наблюдават и различни хранителни дефицити. Те могат да се дължат на консумацията на нискокачествена храна или неадекватна абсорбция в червата. Полезните бактерии участват активно в процесите на синтез, храносмилане и усвояване на нутриенти и витамини, които са ключови за здравето.

Пробиотиците играят важна роля в синтеза на витамин К и витамини от В-групата. Благодарение на тях се произвеждат то 75% от витмаин К, както и биотин, рибофлавин, витамин В12, фолиева киселина и ниацин.

Друг бонус на ферментиралите храни е, че при самия процес на ферментация много от нутриентите в тях се разграждат на по-малки структурни единици, които тялото може да усвои по-лесно. Благодарение на ферментацията се абсорбират по-лесно цинк и желязо.

Полезните бактерии подпомагат разбиването на хранителни фибри на по-малки вериги от мастни киселини. Тези къси вериги директно изграждат чревната мукоза и подпомагат енергийните запаси на тялото. Те увеличават нивата на глутатион в клетките на стомаха и така подпомагат неговата детоксикация.

3. Ферменитралите храни участват в детоксикацията

Токсините са основен тригър на много автоимунни заболявания. Те могат да предизвикат и значително да влошат подобно здравословно състояние. Основна грижа в такива случаи е редовната детоксикация на организма.

Полезните бактерии, които се срещат във ферментиралите храни, са мощни пречистващи агенти. Както вече разяснихме, те подпомагат продукцията на глутатион, който е важен антиоксидант. В допълнение, те участват в разграждането на различни токсини, които попадат в тялото от външната среда.

Множество тежки метали са свързани с появата или влошаването на автоимунните заболявания. Изследвания сочат, че лактобацилус бактериите се свързват с молекулите на тежките метали и ги извеждат от тялото. Други клинични тестове демонстрират, че пробитоците се свързват с вредния глифозат и го разграждат.

Интересната част, която пряко засяга комбуча е, че в напитката се среща пробиотичния щам Ацетобактер (която е отговорна за разграждането на глифозат). Това означава, че комбуча директно подпомага детоксикацията на организма.

4. Ферментиралите храни модулират имунните отговори

Стомашните бактерии са пряко свързани с дейността на имунната система. Изчисления сочат, че до 80% от имунната система всъщност се намира в стомаха и се регулира от находящите се в него пробиотици.

Полезните бактерии задейтват механизми, които понижават вътрешните възпалителни процеси и така предпазват от появата на автоимунни заболявания. Те директно влияят на клетките на имунната система, особено на Т-клетките.

Т-клетките са пряко отговорни за възпаленията. Те могат да задействат или спрат възпалителен процес. Има един специфичен тип Т-клетки, които се наричат регулатори. Тяхната дейност е съврзана с това тялото да не започва възпалителен процес срещу собствените си тъкани. Ако нямаме достатъчно Т-регулатори, рискът от автоимунно заболяване драстично се увеличава.

Каква е връзката с ферментиралите храни и напитки? Изследванията сочат, че лактобацилите подпомагат синтеза на Т-регулаторите и така повлияват на здравето.

В наши дни има огромно разнообразие от ферментирали храни и напитки. Съветваме ви да експериментирате у дома с приготвянето на такива. Има множество рецепти, които не изискват усилия и са лесни и удобни за всякакви условия. Разбира се, ако се колебаете винаги можете да заложите на готови за консумация продукти. Комбуча е чудесен избор за ферментирала пробиотична напитка, която се харесва на малки и големи. Разгледайте нашия онлайн магазин и изберете предпочитания от вас вкус.


ПОСЛЕДВАЙТЕ НИ