Комбуча Блог

10-те грешки, които допускаме най-често, когато правим домашна комбуча

Все повече хора залагат на домашно приготвена комбуча и с интерес преоткриват процесите на ферментация на тази жива напитка. За да ви помогнем в това смело начинание, събрахме списък с най-често правените грешки, които допускаме при направата на комбуча у дома.

1. Използване на оцет, вместо комбуча за първоначалната ферментация

Една от основните съставки на всяка нова комбуча партида е вече приготвена комбуча. Добре е тя да не е ароматизирана или овкусена. На някои места се среща информация, че може да бъде заместена с оцет. Истината е, че химичният състав на оцета е съвсем различен и при поставянето на SCOBY гъбата в него, това променя и нейната структура. Вероятно тази информация е започнала да циркулира в пространството през 70-те и 80-те години, когато не е имало толкова лесен достъп до вече готова комбуча. Днес можете да намерите всичко необходимо, за да приготвите първата си домашна комбуча, така че се придържайте към основната рецепта.

2. Твърде малко комбуча за първоначалната ферментация

След като сте избрали подходяща натурална комбуча за първата си ферментация, трябва да знаете колко да сложите от нея. Това е експериментален процес и може да варира, но правилото е 2 ч.ч. на около 4 л чай. Това ви гарантира, че напитката ще се окисли добре, за да започне реалният процес на ферментация.

3. Отваряне на съда твърде често в първите дни на ферментация

Знаем, че е интересно и вълнуващо да наблюдавате как новата комбуча започва да ферментира, но е важно да оставим процеса да се случва, особено в първите дни. Твърде честото отваряне може да доведе до забавяне на ферментацията и да попречи на полезните бактерии да образуват нова формация, която е важна за полезните качества на крайната напитка.

4. Съхраняване на съда, SCOBY гъбата или началната комбуча в хладилник

Ниските температури „приспиват“ полезните бактерии и буквално спират процеса на ферментация. За да сте сигурни, че всичко се случва по план, оставете съда на стайна температура. Ще имате време да охладите готовата комбуча след бутилирането.

5. Използване на неподходяща стартова комбуча

Важно е да използвате неподсладена натурална комбуча за първата ферментация. Подсладителите, овкусителите и етеричните масла в другите видове пречат на процеса на ферментация и могат да предизвикат нежелани химични реакции. Освен това, натуралната комбуча дава на гъбата точните нутриенти. Винаги може да овкусите напитката на по-късен етап.

6. Използване на неподходяща захар

Важно е да използвате тръстикова захар. Кокосовата, кафявата, както и други подсладители (стевия) имат съвсем различен химичен състав. Това ги прави неподходяща храна за полезните бактерии, които случват ферментацията. Ако използвате друга захар, те буквално остават гладни и крайният продукт е незадоволителен.

7. Течността не се разбърква преди бутилиране

Така както в началото е важно да не отваряте съда, преди бутилирането е съществено да разбъркате течността добре. Това гарантира, че всички ценни вещества, които са се утаили на дъното ще се разпределят равномерно във всяка бутилка и ще се наслаждавате на вкусна комбуча.

8. Използване на неподходящи бутилки/капачки

Много е важно бутилките да могат да се затварят плътно. Това гарантира, че газировката ще остане в бутилката.

9. Бутилиране без охлаждане

Важно е след като бутилирате домашната комбуча, да й дадете достатъчно време в хладилник. Охлаждането служи като фиксатор за балончетата въглероден диоксид и ви гарантира, че напитката няма да се разлее при отваряне.

10. Твърде високи очаквания

Не приемайте този процес като изпитание. Имайте предвид, че комбуча е жива напитка и се влияе от сезоните, температурата, влажността на въздуха и множество други фактори. Не очаквайте, че всеки път ще получавате една и съща киселинност и газировка. Експериментирайте и открийте кое работи за вас.


ПОСЛЕДВАЙТЕ НИ