Зимата е прекрасен сезон, често асоцииран с чистота, уют, семейни събирания, празнични трапези, коледни подаръци и… студ! С настъпването на зимните студове всички инстинктивно прекарваме по – голямата част от времето си на закрито и постоянно търсим начини да се сгреем. Е, в допълнение към топлите дрехи, пухкавите пантофи и горещите супи, билките и подправките са отлично средство за загряване на организма отвътре. Освен че ухаят невероятно и подобряват вкуса на ястията, билките и подправките носят множество ползи за здравето. Точно затова днес ще ви представим най – сгряващите билки и подправки, които да добавите в менюто си тази зима!
Затоплящи билки и подправки
Билките и подправките могат да бъдат групирани по много начини, включително и според това дали затоплят или охлаждат тялото при консумация. Този начин на разделение на растенията е присъщ за Аюрведа, но намира отлично приложение във всички кулинарни течения. Опознаването на затоплящите подправки може да бъде изключително полезно за зимните месеци, когато тялото има нужда от допълнителна доза топлина. Освен различните видове затоплящи билки и подправки, е важно да знаете, че те могат да бъдат разделени според степента си на затопляне. Така например, кайенският пипер, както може би се досещате е сред най – загряващите.
Ползи от затоплящите билки и подправки
Въпреки че всяко растение притежава уникални свойства, затоплящите билки и подправки споделят определени характеристики, които ги отличават от останалите. Преди да се потопим в ароматния им свят и да разгледаме индивидуалните им предимства, ще обсъдим общите ползи от консумацията на затоплящите растения.
Едно от основните свойства на затоплящите билки и подправки е да стимулират кръвообращението. По този начин те естествено допринасят за оросяването на всички части на тялото и поддържането на оптимална телесна температура. В допълнение, тези растения подобряват храносмилането и перисталтиката, тъй като загряват стомашно – чревния тракт. Още повече, затоплящите билки и подправки спомагат имунната функция и метаболизма. За тях е характерно да съдържат много антиоксиданти и други ценни нутриенти. Всички тези фактори допринасят за общия загряващ и укрепващ ефект, който тези растения предоставят на организма.
Хрян
Хрянът е растение от семейство кръстоцветни, чийто корен се използва като подправка или зеленчук в някои рецепти. Повечето хора го познават като съставка на някои видове горчица или под формата на паста. Някои слагат листа и корен от хрян в туршии и кисело зеле с цел подобряване на вкусовите качества и естествено консервиране. Растението има лютив вкус, а когато се нареже и престои за по – дълго време започва да придобива горчивина. Консумацията на хрян:
- Стимулира отделянето на жлъчен сок
- Действа благоприятно върху храносмилането
- Спомага естествената детоксикация
- Подобрява периферното кръвообращение
- Понижава нивата на холестерол
- Облекчава кашлицата
- Има противогрипно и антивирусно въздействие
- Смята се за естествен антибиотик
Чесън
Чесънът се използва от незапомнени времена като основна подправка и универсална панацея за широк спектър от заболявания и неразположения. Растението е близък роднина на лука и праза. Може да се консумира зелен и зрял (сух), има специфичен вкус и аромат и типична лютивина. Зеленият чесън е предпочитано допълнение към множество салати и основни ястия. Сухият чесън намира приложение както в кулинарията, така и в производството на медикаменти и хранителни добавки. Известно е, че консумацията на чесън понижава кръвното налягане и може да облекчи зъбобол. В допълнение, чесънът е известен като един от първите стимуланти, използвани от спортисти. Според някои източници, в Древна Гърция атлетите са използвали чесън за повишаване на ефективността на Олимпийските игри. Други здравни ползи от приема на чесън включват:
- Високо съдържание на ценни нутриенти, в т.ч. манган, витамин Б6, витамин С, селен
- Има изразени антибиотични свойства
- Действа като аналгетик
- Бори се с инфекциите
- Подобрява хипертоничната симптоматика
- Редуцира нивата на лошия LDL – холестерол
- Предпазва от оксидативен стрес благодарение на високото съдържание на антиоксиданти
- Подобрява продуктивността
- Подпомага имунната функция
Джинджифил
Джинджифилът е добре позната подправка и лечебно средство, традиционно за Азия. Днес растението е популярно в цял свят и намира множество приложения както в кулинарията, така и във фармакологията. Вкусът му може да се опише едновременно като сладникав и пиперлив. Термичната обработка смекчава лютивината, но и компрометира нутритивния му състав. Коренът може да се консумира суров, сушен, маринован, сготвен. Често се влага в хранителни продукти и участва в състава на повечето зимни и „коледни“ чайове. Отличен пример за употребата на джинджифил е Био Комбуча Лайф Джинджифил. Отличителната съставка на растението е гингерол, който притежава мощни лечебни свойства. Известно е, че джинджифилът:
- Успокоява гаденето
- Благоприятства храносмилането
- Облекчава спазмите, особено при ПМС
- Подобрява имунната функция
- Стимулира кръвообращението
- Действа противовъзпалително
- Облекчава артритната болка
Кайенски пипер
Кайенският пипер е вид люта чушка, която придобива изключителна популярност през последните няколко години. Лютите чушки се използват както в суров вид, така и изсушени и стрити на прах. Имат умерено лют вкус. Характерната за чушката пиперливост се дължи на съдържащия се в нея капсаицин. Това активно вещество е присъщо за всички люти чушки, за което се смята, че понижава шанса от развитие на рак. Консумацията на кайенски пипер се свързва с известни здравни ползи, като например:
- Високо съдържание на витамини С, А, В6, К
- Успокояване на болка
- Тонизиране на тялото
- Предпазване от оксидативен стрес
- Стимулиране на метаболизма
- Локалното приложение на крем / унгвент с кайенски пипер загрява и отпуска мускулатурата.
Канела
Когато говорим за загряващи подправки няма как да не споменем канелата. Тази ароматна подправка е любима добавка към най – различни храни и напитки на милиони хора по света. Едва ли има човек, който да не асоциира Коледа именно с аромата на канела! Всъщност, канелата представлява ликото (вещество под кората на дърветата) на лаврово дърво, типично за тропиците. Най – качествената канела в света е цейлонската. Екстракти от канела се влагат в множество лекарства и хранителни добавки. Според редица медицински изследвания, консумацията на канела подобрява диабетната симптоматика като повишава чувствителността на клетките към инсулин и подобрява транспортирането на глюкоза в клетките. Полезните свойства на подправката включват:
- Подобрено кръвообращение
- Балансирано храносмилане
- Ускорен метаболизъм
- Защита от оксидативен стрес
- Понижено кръвно налягане
- Антибактериални и противогъбични качества
- Понижаване на нивата на кръвната захар
Комбуча Лайф Канела е чудесен начин да добавите канела към диетата си тази зима! Ферментиралият чай може да се консумира загрят, за да увеличите затоплящия ефект на канелата.
Мащерка
Мащерката е многогодишна билка с ясно различим аромат, която се използва както като подправка, така и като лечебно средство. Тя е една от най – популярните билки в България. Чаят от мащерка е отлична профилактика на сезонните настинки, присъщи за зимния период. Мащерката има изразен загряващ ефект и успокояващо въздействие. Освен това, билката:
- Се бори с респираторните инфекции
- Облекчава кашлицата и болката в гърлото
- Действа противовирусно
- Тонизира
- Противодейства на свободните радикали
- Насърчава отслабването
- Успокоява нервната система
- Има благотворен ефект при ПМС
- Стимулира имунитета
- Подобрява храносмилането
Как да използвате затоплящите билки и подправки
Като цяло, добавянето на затоплящи билки и подправки в храната е достатъчно, за да се радвате на лечебните им свойства. Типични примери за рецепти с много затоплящи подправки са индийското къри и масала чаят. Ако искате да получите по – интензивен ефект е добра идея предварително да загреете изсушените подправки на сух тиган. Това ще разгърне вкуса и аромата им. Все пак е важно да обърнем внимание на това, че затоплящите подправки трябва да се консумират с мярка. Въпреки невероятните ползи за организма, повечето от тях се отличават с пикантен вкус, който може да предизвика дразнене в стомаха.
Пожелаваме ви ароматна година, изпълнена с уют и топлина!