Комбуча Блог

13 ферментирали храни за по-добро храносмилане

Известно е, че при процеса на ферментация се отделят множество полезни бактерии, познати като пробиотици. Знаем също така, че именно те отговарят за доброто храносмилане, високия имунитет, женското здраве, настроението и красивия ни външен вид. Пробиотиците са есенциална част от всеки здравословен хранителен режим. Без тях тялото ни бързо би се разболяло и бихме страдали от множество неприятни проблеми. Как обаче да си ги набавяме?

Днес ти предлагаме изчерпателен списък с цели 13 ферментирали храни, които можеш да добавиш към менюто си. Така освен разнообразие от вкусове, ще си набавиш и необходимите полезни бактерии.

1. Кефир

Кефир е млечен продукт, който на вкус наподобява кисело мляко. Приготвя се от специални кефир зърна. За разлика от други млечни продукти, той съдържа по-малко лактоза. Това се дължи на процеса на ферментация. При него в стартовото мляко се отделят голямо количество полезни бактерии, както и аминокиселини. Кефирът може да се консумира директно или да се влага в десерти и студени супи.

2. Комбуча

Комбуча е най-популярната ферментирала напитка в света. Приготвя се от чай (черен или зелен) и SCOBY гъба. Изключително богата е на пробиотици, витамини, минерали, аминокиселини. Ако при вторичната ферментация добавите свежи или сушени плодове/билки, ще обогатите състава на крайния чай още повече. Комбуча има приятен газиран кисело-сладък вкус, който я прави предпочитана дори от най-малките.

3. Кисели краставички

Традиционните кисели краставички също са богати на пробиотични вещества. Идеалният вариант е да ги приготвите у дома (дори и в ограничени количества). Тези, които се продават в магазинната мрежа имат добавени консерванти и стабилизатори, които е добре да избягвате, когато това е възможно.

4. Квас от цвекло

Това е още една ферментирала напитка, типична за Русия. Приготвя се много лесно и запазва голяма част от ценните вещества на цвеклото. За ферментацията се разчита на Лактобациликус бактериите, на които цвеклото е богато. Необходими са ви само няколко глави сурово цвекло, сол, вода и подходящ съд. Нарежете зеленчука на малки кубчета и го залейте с подсолената вода. Затворете плътно съда и оставете да ферментира за няколко часа до няколко дни. Крайният продукт е сок с газиран, землист вкус.

5. Кимчи

Кимчи е традиционна азиатска рецепта за ферментирали зеленчуци. Тя спада към т.нар категория на лакто-ферментация. Лакто в случая идва не от лактоза (и млечни продукти), а от Лактобациликус – полезните бактерии, които се срещат в почти всички плодове и зеленчуци. Кимчи може да се приготви за няколко часа, което го прави чудесно бързо допълнение към всяко хранене.

6. Ферментирали моркови с джинджифил

Рецептата за приготвяне е сходна с тази за кимчи. Към морковите се добавят свежи резенчета обелен джинджифил, които допълнително подпомагат храносмилането.

7. Хляб с квас

Трикът тук е сами да приготвите квас – смес от вода, брашно и различни пробиотици. Квасът се изполва вместо мая и придава на хляба специфичен вкус и аромат.

8. Джинджър ейл

Напитката, която доби популярност у нас през последните няколко години също е получена при процес на ферментация. Заради основната използвана съставка – джинджифил – тя има специфичен лютив вкус.

9. Домашна бира

Да, бирата също е богата на полезни бактерии, заради процеса на ферментация. Все повече хора експериментират с домашното й приготвяне. Ако вие нямате желание да сте сред тях, можете да потърсите бира на малки локални пивоварни.

10. Консервирани лимони

Консервираните лимони са класика в Близкия изток. Използват се за овкусяване на множество арабски рецепти и се приготвят изключително лесно. Нужни са ви само лимони, сол и вода.

11. Кисело зеле

Киселото зеле пък е традиция по нашите ширини. Въпреки че приготвянето му отнема известно време и усилие, всички знаем, че крайният резултат си заслужава.

12. Туршии

Има множество вариации на туршии, с които можете да експериментирате. Един голям буркан и зеленчуци по ваш избор са чудесно начало.

13. Кисело мляко

Последно в списъка ни, но не и по важност – домашното кисело мляко. Най-добрият вариант е да намерите закваска и суровина от местен производител. Останалото е малко търпение и подходяща среда, в която да съхранявате млякото, докато ферментира.

Това беше нашият списък с ферментирали храни, богати на пробиотици. Кои са вашите фаворити? Как вие обичате да си набавяте полезни бактерии през храната?


ПОСЛЕДВАЙТЕ НИ