Комбуча Блог

3-дневен пролетен детокс, подходящ за всеки

Пролетните месеци са чудесно време да пречистите организма си и да се подготвите за предстоящото лято. Проблемът с повечето детокс програми е, че са времеемки, изморителни и твърде дълги. Особено за начинаещите в детокса, 10-дневен режим на сокове е твърде голямо предизвикателство. Днес ви предлагаме една вариация на детокс програма, която отнема само 3 дни и ще пречисти организма без да ви докарва на ръба на силите ви.

В този детокс режим ще имате три пълноценни хранения всеки ден, които включват много сезонни плодове и зеленчуци, топли ястия и достатъчно количество течности. Съчетайте го с цялостна грижа за тялото си, която включва:

  • минимум 7 часа сън на вечер
  • достатъчно време сред природата
  • детоксикиращи вани с морска сол
  • нежна двигателна програма – йога, тай чи или пилатес
  • достатъчно вода на ден – минимум 2.5 л
  • топла чаша вода с лимон преди закукска
  • изключване на стимулантите в периода на програмата (кафе, захар, чай, енергийни напитки, алкохол и снаксове)

Ето я и самата програма

Ден 1

Закуска: Манго смути

  • 1 зряло манго, обелено и нарязано
  • 5-6 свежи листа мента
  • ½ ч.ч. комбуча по избор
  • 1 с.л. бадемово масло

Блендирайте всички съставки и консумирайте веднага след приготвяне.

Обяд: Салата и зелен сок

Салатата е със зеленолистни и семена по ваш избор. Добавете краставица за повече свежест и настърган морков за засищане. Овкусете с лимонов сок, без сол и зехтин. Порцията е 250 грама.

Зеленият сок съдържа изстискани

  • 1 краставица
  • 1 връзка магданоз
  • 1 стрък целина
  • 1 зелена ябълка
  • 1 ч.ч. спанак

Следобедна закуска: 1 бутилка комбуча по избор

Вечеря: Крем супа от цвекло

  • ½ сварено цвекло
  • 2 сварени моркова
  • скилидка чесън
  • 1 авокадо
  • сока на един лимон
  • 1 ч.ч. кокосова вода
  • сол и черен пипер на вкус
  • За леко пикантна нотка, добавете джинджифил или кайен пипер на вкус

Разбийте всички съставки в кухненски робот. Ако е твърде гъста, добавете още кокосова вода. Ако е твърде рядка, още цвекло.

Ден 2

Закуска: Шоколадово ментово смути в купичка

  • 1 ½ ч.ч. ядково мляко по избор
  • 4 листа кейл
  • ½ авокадо
  • 5-6 листа прясна мента
  • 1 ½ с.л. какао на прах
  • 2 с.л. неподсладени кокосови стърготини за поръсване

Блендирайте всичко. Сервирайте в купичка и гарнирайте с кокосови стърготини.

Обяд: Освежаваща салата и зелен сок

Сокът е същият като от ден 1.

За салатата ще са ви необходими

  • 1 тиквичка, нарязана на тънки ивици
  • щипка ситно нарязан магданоз
  • шепа рукола
  • 1 ч.ч. сготвена киноа
  • 2 репички
  • 5-6 листа свежа мента
  • ½ авокадо
  • 2 с.л. чиа семена
  • 1 с.л. лимонов сок

Смесете всички съставки и консумирайте без добавени сол и мазнина.

Следобедна закуска: 1 бутилка комбуча по избор

Вечеря: Сгряваща супа от сладък картоф и куркума

  • 1 средно голям сладък картоф, сварен
  • 1 малък лук
  • 2 скилидки чесън
  • 1 ч.л. куркума на прах
  • ½ ч.л. кимион на прах
  • 1 с.л. лимонов сок
  • джинджифил на вкус
  • сол и черен пипер на вкус

Сварете сладкия картоф, чесъна и лука. Пасирайте заедно с другите съставки и консумирате супата топла.

Ден 3

Закуска: Смути с боровинки и кокос в купичка

  • 1 ч.ч. боровинки
  • 1 зрял банан
  • ¼ ч.ч. кокосово стърготини, неподсладени
  • 1 ч.ч. кокосово мляко
  • 2 с.л. чиа
  • 1 с.л. сурови тиквени семки
  • ½ ч.ч. пресен спанак

Блендирайте всички съставки без чиата и тиквените семки. Изсипете в купа и гарнирайте със семената.

Обяд: Табуле с „ориз“ от карфиол и зелен сок

Сокът е същият като от ден 1.

За табулето са необходими:

  • 3 ч.ч. „ориз“ от карфиол
  • 2 ч.ч. ситно нарязани домати
  • 1 ч.ч. ситно нарязани краставици
  • 1 зелен лук
  • шепа магданоз, наситнена
  • няколко листа мента, нарязани на ситно
  • сокът на половин лимон

„Оризът“ се приготвя като блендирате карфиола до получаването на трохи. Осолете го с малко сол и го оставете в купа за 20 мин. След това сложете карфиолените трохи в кухненска кърпа и изстискайте излишната вода. Няма нужда да готвите допълнително. „Оризът“ е готов. Овкусете го с останалите зеленчуци и подправки.

Следобедна закуска: 1 бутилка комбуча по избор

Вечеря: Крем супа от броколи

  • 1 малка глава броколи
  • около см пресен джинджифил
  • ½ зряло авокадо
  • 2 скилидки чесън
  • 1 малък лук
  • 2-3 листа мента
  • 1 с.л. пресен лимонов сок
  • щипка кайен пипер

Сварете броколите, лука и чесъна. Добавете останалите съставки и пасирайте. Хапвайте супата топла.

Не забравяйте, че след всеки детокс режим тялото има нужда от време, за да се върне към нормалния си ритъм на хранене. Захранвайте се постепенно с млечни, тесто и месо в рамките на 5 дни след детокс програмата.


ПОСЛЕДВАЙТЕ НИ