Ако сте любители на домашно приготвената комбуча, със сигурност се чудите какво да правите с допълнителните гъби, които остават. Ако пък ферментацията ви е продължила твърде дълго и вместо комбуча напитка, сте получили оцет, не го изхвърляйте. Той също е много полезен и можете да му намерите прилжоение в ежедневието си. Ето как да изполвате SCOBY гъбата и комбуча в дома си.
1. В градината
SCOBY гъбата е киселинна и е чудесен начин да подхраните растенията си. Нарежете я на парченца и я разпръснете в градината. Внимавайте да не е точно под самите насаждения, защото обикновено събира насекоми и други животни, които се хранят с нея. Можете да я използвате и за да подхраните компоста си. Всичките й хранителни вещества ще станат част от сместа и ще я подсилят.
2. За домашните любимци
Домашните любимци също имат нужда от пробиотици, за да поддържат храносмилането си. Ето защо много хора дават на животните си комбуча или SCOBY гъба. Ако предлагате течност, смесете 1-2 супени лъжици в храната. Ако имате гъба в излишък, просто я нарежете и давайте няколко парченца всеки ден. Комбуча е подходяща за всички животни – от кучета и котки, до селскостопански такива, като кокошки, крави, коне и други. Можете също да сложите течността в спрей бутилка и да пръскате животните, ако имат кожни наранявания или ухапвания. Комбуча действа облекчаващо и е напълно натурален лек.
3. За домашен салатен дресинг
Дресингите, които купуваме от магазина съдържат множество вещества, които са изключително вредни за тялото. С комбуча оцет можете да си приготвите вкусен домашен дресинг. Направете по-голямо количество и го съхранявайте в буркан за по-лесна употреба. Нашата любима рецепта е:
-
1 част комбуча оцет
-
3 части зехтин
-
черен пипер на вкус
-
лют червен пипер на вкус
-
1-2 скилидки чесън (счукани)
-
сокът на един лимон
-
магданоз на вкус
Разбъркайте всичко добре и го оставете в хладилник, за да се охлади. Заради високите пробиотични нива в комбуча оцета, дресингът е годен за консумация до 2 седмици след приготвянето му. Пасва чудесно на традиционна салата с домати и краставици, както и на гриловани зеленчуци или запечено сирене.
4. За почистване на дома
Всички знаем, че оцетът е чудесно почистващо средство. Ако комбучата ви е ферменирала твърде много и е станала кисела, използвайте я, за да изчистите печката и фурната от всички мазнини. Можете да направите и почистващ препарат с етерични масла и комбуча оцет. Към 200 мл течност добавете общо 20 капки масла от лавандула, лимон и чаено дърво. Маслата имат силно антибактериално свойство и са подходящи за почистване на помещения, където често има малки деца и домашни любимци.
Какви са вашите алтернативни употреби на комбуча, комбуча оцет и SCOBY гъбата?