Пролетните месеци са чудесно време да пречистите организма си и да се подготвите за предстоящото лято. Проблемът с повечето детокс програми е, че са времеемки, изморителни и твърде дълги. Особено за начинаещите в детокса, 10-дневен режим на сокове е твърде голямо предизвикателство. Днес ви предлагаме една вариация на детокс програма, която отнема само 3 дни и ще пречисти организма без да ви докарва на ръба на силите ви.
В този детокс режим ще имате три пълноценни хранения всеки ден, които включват много сезонни плодове и зеленчуци, топли ястия и достатъчно количество течности. Съчетайте го с цялостна грижа за тялото си, която включва:
- минимум 7 часа сън на вечер
- достатъчно време сред природата
- детоксикиращи вани с морска сол
- нежна двигателна програма – йога, тай чи или пилатес
- достатъчно вода на ден – минимум 2.5 л
- топла чаша вода с лимон преди закукска
- изключване на стимулантите в периода на програмата (кафе, захар, чай, енергийни напитки, алкохол и снаксове)
Ето я и самата програма
Ден 1
Закуска: Манго смути
- 1 зряло манго, обелено и нарязано
- 5-6 свежи листа мента
- ½ ч.ч. комбуча по избор
- 1 с.л. бадемово масло
Блендирайте всички съставки и консумирайте веднага след приготвяне.
Обяд: Салата и зелен сок
Салатата е със зеленолистни и семена по ваш избор. Добавете краставица за повече свежест и настърган морков за засищане. Овкусете с лимонов сок, без сол и зехтин. Порцията е 250 грама.
Зеленият сок съдържа изстискани
- 1 краставица
- 1 връзка магданоз
- 1 стрък целина
- 1 зелена ябълка
- 1 ч.ч. спанак
Следобедна закуска: 1 бутилка комбуча по избор
Вечеря: Крем супа от цвекло
- ½ сварено цвекло
- 2 сварени моркова
- скилидка чесън
- 1 авокадо
- сока на един лимон
- 1 ч.ч. кокосова вода
- сол и черен пипер на вкус
- За леко пикантна нотка, добавете джинджифил или кайен пипер на вкус
Разбийте всички съставки в кухненски робот. Ако е твърде гъста, добавете още кокосова вода. Ако е твърде рядка, още цвекло.
Ден 2
Закуска: Шоколадово ментово смути в купичка
- 1 ½ ч.ч. ядково мляко по избор
- 4 листа кейл
- ½ авокадо
- 5-6 листа прясна мента
- 1 ½ с.л. какао на прах
- 2 с.л. неподсладени кокосови стърготини за поръсване
Блендирайте всичко. Сервирайте в купичка и гарнирайте с кокосови стърготини.
Обяд: Освежаваща салата и зелен сок
Сокът е същият като от ден 1.
За салатата ще са ви необходими
- 1 тиквичка, нарязана на тънки ивици
- щипка ситно нарязан магданоз
- шепа рукола
- 1 ч.ч. сготвена киноа
- 2 репички
- 5-6 листа свежа мента
- ½ авокадо
- 2 с.л. чиа семена
- 1 с.л. лимонов сок
Смесете всички съставки и консумирайте без добавени сол и мазнина.
Следобедна закуска: 1 бутилка комбуча по избор
Вечеря: Сгряваща супа от сладък картоф и куркума
- 1 средно голям сладък картоф, сварен
- 1 малък лук
- 2 скилидки чесън
- 1 ч.л. куркума на прах
- ½ ч.л. кимион на прах
- 1 с.л. лимонов сок
- джинджифил на вкус
- сол и черен пипер на вкус
Сварете сладкия картоф, чесъна и лука. Пасирайте заедно с другите съставки и консумирате супата топла.
Ден 3
Закуска: Смути с боровинки и кокос в купичка
- 1 ч.ч. боровинки
- 1 зрял банан
- ¼ ч.ч. кокосово стърготини, неподсладени
- 1 ч.ч. кокосово мляко
- 2 с.л. чиа
- 1 с.л. сурови тиквени семки
- ½ ч.ч. пресен спанак
Блендирайте всички съставки без чиата и тиквените семки. Изсипете в купа и гарнирайте със семената.
Обяд: Табуле с „ориз“ от карфиол и зелен сок
Сокът е същият като от ден 1.
За табулето са необходими:
- 3 ч.ч. „ориз“ от карфиол
- 2 ч.ч. ситно нарязани домати
- 1 ч.ч. ситно нарязани краставици
- 1 зелен лук
- шепа магданоз, наситнена
- няколко листа мента, нарязани на ситно
- сокът на половин лимон
„Оризът“ се приготвя като блендирате карфиола до получаването на трохи. Осолете го с малко сол и го оставете в купа за 20 мин. След това сложете карфиолените трохи в кухненска кърпа и изстискайте излишната вода. Няма нужда да готвите допълнително. „Оризът“ е готов. Овкусете го с останалите зеленчуци и подправки.
Следобедна закуска: 1 бутилка комбуча по избор
Вечеря: Крем супа от броколи
- 1 малка глава броколи
- около см пресен джинджифил
- ½ зряло авокадо
- 2 скилидки чесън
- 1 малък лук
- 2-3 листа мента
- 1 с.л. пресен лимонов сок
- щипка кайен пипер
Сварете броколите, лука и чесъна. Добавете останалите съставки и пасирайте. Хапвайте супата топла.
Не забравяйте, че след всеки детокс режим тялото има нужда от време, за да се върне към нормалния си ритъм на хранене. Захранвайте се постепенно с млечни, тесто и месо в рамките на 5 дни след детокс програмата.