И тази година декември дойде бързо и неусетно и донесе със себе си коледния дух. По улиците вече е окичена празничната украса, фестивният дух се усеща във въздуха и всички бързат с коледното пазаруване. Децата с трепет очакват подаръците под елхата, а домакините усилено търсят нови и оригинали рецепти за тържествената трапеза.
Е, скъпи дами (и господа), търсенето ви приключи! Днес решихме да ви представим няколко по – различни варианта на напитки и сладки изкушения, с които да разнообразите празничното меню и да впечатлите гостите си. А звездната съставка във всички рецепти е Комбуча. Да, точно така, Комбуча! Навярно за някои от вас не е изненада, че ферментиралият чай може да се използва за приготвяне на вкусни коктейли. Почакайте, обаче, да опитате неустоимите десерти, които сме подбрали за Вас!
Накратко за Комбуча
Комбуча е пробиотична чаена напитка с древна история, която в наши дни отново се радва на изключителна популярност. Ферментиралият чай се приготвя като към чаената инфузия се добавят захар, готова Комбуча (стартер) и Комбуча майка (SCOBY). SCOBY е симбиотична култура от бактерии и дрожди, която се храни със захарта в чая. По време на ферментацията се отделят голям брой биоактивни вещества и химични съединения, които имат благотворен ефект върху човешкия организъм. Крайният продукт е богат на ценни хранителни вещества и полезни бактериални щамове, които балансират чревната микрофлора.
Пробиотичният чай е леко газиран, с освежаващ вкус и деликатна тръпчива нотка. Има ниско алкохолно съдържание, което се увеличава с течение на ферментационния процес. Приготвянето на Комбуча протича в два ферментационни етапа. След първия, към напитката могат да бъдат добавени различни вкусове. След вторичната ферментация чаят може да бъде бутилиран за по – дълго съхранение. В нашия блог можете да намерите подробна информация за ползите от консумацията на Комбуча и ценни насоки за приготвяне на домашен ферментирал чай.
Какво се случва при нагряване на Комбуча
Преди да преминем към рецептите, ще отговорим на един въпрос, за чийто отговор много хора се чудят. А именно – запазват ли се полезните свойства на Комбуча при топлинна обработка. Истината е, че отговорът на този въпрос не е едностранен.
Както вече споменахме, Комбуча съдържа голям брой ценни нутриенти и пробиотични култури. Някои от тях са по – устойчиви на топлинни промени, докато други оцеляват в ограничен температурен диапазон. Точно затова стандартната препоръка е ферментиралият чай да се пие охладен до 12 градуса. Смята се, че това е оптималната температура за оцеляване на пълния комплекс от биоактивни съставки в напитката. Въпреки това, нагряването на Комбуча в определени граници съхранява голяма част от полезните ѝ свойства.
Ако искате да се насладите на топла Комбуча и все пак да запазите нутриенти трябва да спазвате някои правила:
- Използвайте готварски термометър при приготвяне на топла Комбуча, за да сте сигурни, че температурата е оптимална
- Не нагрявайте Комбуча на повече от 60 ºC
- Затопляйте върху слаб огън, за да не се нагрее напитката прекалено бързо
- Разбърквайте периодично, за да избегнете прекомерно затопляне на течността в долната част на съда
Ако спазвате тези насоки, ще успеете да се насладите на вкусна и полезна Комбуча и през студения сезон!
Мястото на Комбуча на коледната трапеза
Подбрали сме 3 уникални рецепти, с които да смаете близките си на Коледа!
Сурови курабийки със SCOBY
Това е една уникална рецепта за SCOBY курабийки, която е не само вкусна, а и изключително полезна. Суровото тесто има отличен вкус и освен това съдържа Комбуча майка. Консумацията на SCOBY носи редица ползи за организма, в това число подобрено стомашно – чревно здраве, подпомагане на имунната система, източник на антиоксиданти и др.
Необходими съставки
¼ ч. пюре от SCOBY
½ ч. кокосова захар или друг подсладител на гранули
1 ч.л. келтска сол
½ ч. кокосово масло
1 ч.л. ванилов екстракт
1 ¼ бадемово брашно
¾ ч. овесени ядки
½ ч. капки веган черен шоколад
Начина на приготвяне
За да приготвите SCOBY пюре е необходимо да извадите няколко SCOBY-та от вашия SCOBY хотел, да ги сложите в блендера с 1 – 2 лъжички Комбуча и да пасирате до получаване на хомогенна смес. Ако не използвате цялото пюре, можете да съхраните остатъка в херметически затворен буркан в хладилника.
Сложете всички съставки, освен шоколадовите капки, в купата на кухненския робот и включете. Оставете да работи на средна скорост до получаване на меко тесто. Изсипете в купа, добавете шоколадовите капки и смесете добре. Оформете малки топки и сервирайте в красива чиния.
Допълнителни насоки: Добавете ароматни Коледни подправки в сместа за празничен привкус. Отлично допълнение към сладолед!
Греяно вино Комбуча
Греяното вино е любима коледна рецепта на милиони хора по света. Сладката напитка с екзотичен аромат сгрява тялото в студените зимни дни и носи уют и спокойствие на душата. Днес ще променим представите ви за греяно вино като го обогатим с домашна Комбуча. За целта първо се прави винен сироп с подправки, който в последствие се добавя към ферментиралия чай.
Необходими съставки
1,9 л. домашна Комбуча преди вторична ферментация
350 мл. червено вино
½ ч. захар
2 пръчки канела
5 цели парченца карамфил
¼ ч. портокалов сок
Начина на приготвяне
В подходящ съд добавете виното, захарта, канелата и карамфила и сложете върху умерен огън. Оставете сместа да къкри без да я покривате докато обемът ѝ намалее на половина. Това отнема около 45 минути. Оставете сиропа да се охлади заедно с подправките. След като достигне стайна температура го прецедете. Готовият сироп трябва да е около ¾ чаша.
Разпределете винения сироп в подходящи бутилки, като за всеки 2 чаши Комбуча слагате по 2 с.л. сироп и 1 с.л. сок от портокал. Напълнете толкова бутилки, колкото прецените. Останалото количество може да съхраните в хладилник за следваща партида. Всяка бутилка с греяно вино Комбуча трябва да има 3 – 5 см. свободно пространство отгоре.
Оставете напитката да ферментира 3 – 10 дни, до достигане на желаното ниво на газировка. Тази невероятна рецепта ще направи празничните дни още по – специални!
Допълнителни насоки: още веднъж подчертаваме, че в тази рецепта се използва домашна Комбуча след първа ферментация. Вторичната ферментация на пробиотичния чай протича след добавяне на винения сироп.
Източник: Brew Buch. 2021. Mulled Wine (Glühwein) Kombucha. [online] Available at: <https://brewbuch.com/mulled-wine-kombucha/>
Комбуча Тоди с горещо масло
Тази рецепта е за онези от вас, които обичат домашния уют и празничната топлина. Тоди е топъл алкохолен коктейл, който типично се приготвя с ром, бренди или бърбън и подправки. Горещото Тоди е отлично допълнение към празничното меню. Можете да го консумирате самостоятелно след вечеря или да го сервирате вместо следобедно кафе със сладкиш.
Необходими съставки
1 ч.л. безсолно масло
Сока от 1 портокал
2 ч.л. кафява захар
3 ¼ ч. Комбуча
2 пръчки канела
8 цели парченца карамфил
½ ч. бренди / ром / бърбън
Начин на приготвяне
Подгответе подходящ съд за готвене, който ще побере всички съставки. Включете котлона на ниска степен и добавете маслото. Изчакайте да се разтопи и добавете прясно изцеденият сок от портокал и захарта. Бъркайте докато захарта се разтопи. Добавете канелата, карамфила и Комбучата. Периодично разбърквайте сместа докато вкусовете се смесят и напитката достигне желаната от вас температура (не повече от 60 градуса). Добавете алкохола и разлейте в подходящо чаши. Насладете се на ароматната и сгряваща напитка в компанията на любими хора!
Допълнителни насоки: В зависимост от сладостта на Комбуча може да модифицирате количеството кафява захар, което добавяте в напитката. Изберете Комбуча с по – лек и ненатрапчив вкус, която добре се комбинира със съставките на Тодито. Отличен вариант е Комбуча Лайф Канела.
*Източник: Allrecipes. 2021. Kombucha Hot Buttered Toddy. [online] Available at: https://www.allrecipes.com/recipe/245805/kombucha-hot-buttered-toddy/
Весели празници от екипа на kombucha.bg!